Marcus Vliegen en zijn junioren in concert. | Foto: pr.
Marcus Vliegen en zijn junioren in concert. | Foto: pr. Foto: pr.

Rondje Kunst als podium voor jonge musici

Cultuur

Voorhout • Violist Marcus Vliegen speelt samen met zijn gevorderde leerlingen tijdens Rondje Kunst in de Kleine Kerk. Bezoekers kunnen gratis komen luisteren.

"Als 7 jarig jongetje begon ik met viool spelen. Zo kwam ik op het conservatorium van Amsterdam terecht. Algauw raakte ik ook geïnteresseerd in het lesgeven, het overbrengen van muziek en vioolspel," vertelt Vliegen over zijn passie. "Ik speel nu aan de ene kant nog zelf op hoog niveau als concertmeester bij Het Zeeuws Orkest en ook bijna alle edities van Symfonica in Rosso waar ik onder andere Lionel Richie, Diana Ross, Simply Red, Doe Maar, Anouk en Marco Borsato begeleidde. Voor menigtes van 2000 man spelen, zoals vorig jaar met Het Zeeuws Orkest en BLØF op Concert at Sea, blijft een uitdaging! Aan de andere kant heb ik een eigen lespraktijk met leerlingen uit Voorhout maar eigenlijk uit de hele regio."

Openbaring

Vliegen ziet bij veel van zijn leerlingen hoe het samenspelen hun plezier kan bevorderen. "De viool is een melodie-instrument, en het is heerlijk om altijd de melodie te kunnen spelen, maar het spelen in een orkest zorgt ervoor dat je meer kan dan alleen die ene prachtige melodie spelen. Voor jonge kinderen is het spelen in een orkest een net zo grote openbaring. Eerst zijn ze overweldigd van wat er om hen heen gebeurt, en als ze daar overheen zijn genieten ze volop van het samenspelen. Met ook veel nieuwe vriendschappen tot gevolg. Dat ik daar als dirigent van het Junioren Symfonieorkest van de Bloembollenstreek aan mag bijdragen is voor mij heel waardevol."

Concertervaring

"Rondje Kunst geeft mij de gelegenheid om de gevorderde leerlingen echt concertervaring in het samenspel op te laten doen. Het is laagdrempelig voor het publiek, de voorbereiding en het optreden zijn heel leerzaam, en het geeft leerlingen weer meer stimulans om door te zetten in hun eigen ontwikkeling door ze te laten ervaren wat er allemaal mogelijk is."

Vliegen en zijn leerlingen treden op zondag 10 maart op in de Kleine Kerk. Ze spelen stukken van Mozart, Piazolla, Elgar maar ook het overbekende thema uit de film Schindlers List.

Rondje Kunst, op zondag 10 maart, is een initiatief van Rotary Club Voorhout. De opening is om 13.15 uur in Cheers. Vervolgens kunnen bezoekers tot 17.00 uur gratis de kunstwerken bezoeken. De exposities en uitvoeringen zijn op verschillende locaties langs de Herenstraat plaats, zoals de Kleine Kerk, De Verdieping, De Roef, Notariskantoor Voorhout, de St. Bartolomeuskerk, Agnesstaete en SCAL/Huisartsen bij de Agneshove. Bij iedere locatie is een programmaoverzicht te krijgen.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant