Meer bekendheid voor Boerhaave met nieuwe fiets- en wandelroute [foto] | De Teylinger
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deteylinger.nl
Burgemeester Carla Breuer deelt de eerste honderd routeboekjes gratis uit. | Foto: pr.
Burgemeester Carla Breuer deelt de eerste honderd routeboekjes gratis uit. | Foto: pr. (Foto: pr.)
foto Voorhout

Meer bekendheid voor Boerhaave met nieuwe fiets- en wandelroute

  Historie

Voorhout • Het leven van Herman Boerhaave is samengevat in zijn eigen wandel- en fietsroute. Op zondag 10 juni is de route 'van de wieg tot het graf; langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave' officieel geopend door burgemeester Carla Breuer in de Boerhaavetuin in Voorhout. Ook doopte zij de plant 'Agapanthus Boerhaave'.

"We vonden het toepasselijk om de start van de Boerhaaveroute te vieren bij de wieg van Boerhaave," vertelt organisator Jos Warmenhoven. Hij kreeg bij het geboortehuis van de arts en wetenschapper het eerste routeboekje overhandigd van burgemeester Carla Breuer. Op zijn beurt gaf Warmenhoven het boekje door aan Anton Marijt, een verzamelaar van Boerhaave-memorabilia. "Dat vond ik wel toepasselijk."

Complete route

De Boerhaaveroute werd eigenlijk zo'n drie jaar geleden bedacht door Warmenhoven en een aantal anderen. "We hebben de route toen echter niet afgemaakt. In het jaar dat Boerhaave 350 jaar bestond, zijn we er met meerdere organisaties toch eens naar gaan kijken. En dankzij de aanvullingen is het nu een complete ronde door de regio geworden."

Bekendheid

Ook was op zondag een speciale Open Monumentendag bij zeven belangrijke locaties in het leven van Herman Boerhaave. De Boerhaavetuin en het -huis konden rekenen op 500 bezoekers. Een verdubbeling van het reguliere aantal bezoekers. Het is direct ook een van de doelen van de route, besluit Warmenhoven. "We willen meer bekendheid voor deze gebouwen. Dat is de eerste dag al heel goed geslaagd."

Via Overbosch naar Oegstgeest

Nadat hij het informatiebordje bij de Tulpenboom in het Overbosch had onthuld, kwam Joep Derksen, voorzitter van de stichting Vrienden van het Overbosch, op de fiets uit Voorhout om de fiets-en wandelroute te overhandigen aan de burgemeester van Oegstgeest, Emile Jaensch. Hiermee werd symbolisch de route Voorhout - Oegstgeest in gebruik genomen. Ook in Leiden was een feestelijke bijeenkomst.

Verkooppunten

De fietsroute langs diverse bezienswaardigheden is 26,1 en de wandelroute 1,4 kilometer. De route kost 3,25 euro is onder andere te verkrijgen bij de VVV Warmond en Primera Voorhout.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>