Maureen Natzijl - van der Lans. | Foto: pr.
Maureen Natzijl - van der Lans. | Foto: pr.

Maureen Natzijl-van der Lans: Liefde voor de saxofoon

Human Interest Sassenheim

Sassenheim • "Met mijn neus zat ik tegen het scherm als er een saxofoon op tv was." Het is dan ook niet gek dat Maureen Natzijl-van der Lans uiteindelijk saxofoniste is geworden. Met haar vaste coverband All Stars staat ze graag op de bühne, maar net zo leuk vindt ze het lesgeven. Dat doet ze al 25 jaar met veel plezier.

"Ik vind het uiterlijk van de saxofoon heel mooi, net als de verscheidenheid in klank. Het is ook leuk dat je vrij gemakkelijk verschillende saxofoons kunt bespelen. Ik bespeel de vier meest gebruikelijke." Aan het woord is Maureen Natzijl – van der Lans, saxofoniste van beroep met een eigen lespraktijk 'Sax to the max'. De Sassenheimse bespeelt de sopraan-, alt-, tenor- én baritonsaxofoon.

Lonken

Vier jaar was Maureen toen ze tegen haar ouders begon over een saxofoon. "Waarschijnlijk omdat ik het uiterlijk zo mooi vond." Zoals veel jonge muzikanten, was de eerste stap de blokfluit. "Ik zat op les bij mevrouw Reijngoud, zij woont trouwens nog steeds bij mij in de straat. Daar heb ik het altijd naar mijn zin gehad, totdat ik een es-klarinet kreeg. Daar vond ik niet zo veel aan en het betekende bijna het einde van mijn muzikale loopbaan. Maar die saxofoon bleef lonken. Uiteindelijk kreeg ik mijn eerste sax toen ik elf jaar was."

Haar vizier was toen al op een leven in de muziek gericht. "Op de middelbare school hebben ze, heel reëel, nog het advies gegeven ook naar andere studies te kijken. Maar ik had mijn pijlen al gericht op het Conservatorium." In 1998 behaalde ze het diploma Docerend Musicus en in 2000 het diploma Tweede Fase (Uitvoerend Musicus) aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Jubileum

Na haar studie klassieke saxofoon, speelt ze nu het meest lichte muziek, pop, funk en een beetje blues en jazz. "Dat is ook de muziek die de leerlingen het meest aanspreekt," zegt ze. Ze viert dit jaar een jubileum: al 25 jaar geeft ze saxofoonles in Sassenheim. Dat wordt gevierd met een besloten voorspeelavond, op woensdag 22 februari bij Music All-In in Noordwijk. "Alle leerlingen spelen deze avond in kleine ensembles speciale arrangementen voor saxofoon. We sluiten af met een groot orkest van zo'n 25 saxofonisten die begeleid worden door een liveband."

Op die avond is de trotse familie ook aanwezig, inclusief haar twee zoons. Zij zijn echter niet besmet met het saxofoonvirus. "Ze zijn eerder allergisch. Ze horen die leerlingen te vaak hè. Muzikaal zijn ze wel, ze luisteren vaak naar muziek en kiezen dat zelf uit. Inmiddels zijn ze er ook wel achter dat ze best een hippe moeder hebben," besluit Maureen lachend.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant