Logo deteylinger.nl
De tassen vol knuffels die met docent Hugo van der Graaf meegingen naar Minsk.
De tassen vol knuffels die met docent Hugo van der Graaf meegingen naar Minsk. (Foto: pr.)
Sassenheim

RLS-docenten bezoeken kinderhospice in Wit-Rusland

  Onderwijs

Sassenheim • Een groep van vijf docenten, van geschiedenis en maatschappijwetenschappen van het Rijnlands Lyceum Sassenheim, bezocht in de voorjaarsvakantie Wit-Rusland. Zij bezochten niet alleen culturele en historische hoogtepunten maar spraken ook met docenten in Minsk over onderwijs. Eén van deze Wit-Russische docenten werkt als sociaal werker in een kinderhospice, waar terminaal zieke kinderen medisch en psychisch begeleid worden. Een bezoek aan het hospice was snel afgesproken, waarbij aangeboden werd om vanuit Sassenheim iets betekenisvol bij te dragen.

"Dat idee werd meteen door het Rijnlands opgepakt", vertelt Hugo van der Graaf, docent Economie en Management & Organisatie. "Onze leerlingen verzamelden in twee weken tijd een grote berg knuffels en ander speelgoed. Docenten doneerden geld waarvoor we medische hulpmiddelen als verbanden, kompressen en crèmes kochten. Luchtvaartmaatschappij Belavia bood ons vervolgens een aardige deal aan om alle extra bagage mee te nemen. Zo gingen we op weg naar een land waar weinig toeristen komen.

Donaties uit West-Europa

Het bezoek aan het kinderhospice was indrukwekkend. Het is een schoon, kleurrijk en modern hospice, dat enkel met privé donaties uit voornamelijk West-Europa is gebouwd. Kinderen uit heel Wit-Rusland worden samen met hun ouders en gezonde broertjes en zusjes in Minsk begeleid. Een inpandig Ronald McDonaldhuis zorgt ervoor dat de gezinnen dicht bij hun zieke kind kunnen verblijven. Verder bieden verplegers medische verzorging aan de kinderen in hun eigen leefomgeving en worden er verspreid in het land zomerkampen georganiseerd, zodat de kinderen een fijne tijd hebben samen en de gezinnen even op adem kunnen komen."

"De reis was een succes", besluit Van der Graaf, "wij maakten kennis met Wit-Rusland en het hospice was blij met onze donaties. Wie weet groeit er een duurzame relatie uit".

Meer berichten