Logo deteylinger.nl
: Björk van der Kamp, Jesper Ouwehand, Erik van den Berkmortel en Renzo Timmermans van De Buitenplaats vieren het kampioenschap. | Foto: pr.
: Björk van der Kamp, Jesper Ouwehand, Erik van den Berkmortel en Renzo Timmermans van De Buitenplaats vieren het kampioenschap. | Foto: pr. (Foto: pr.)

De Buitenplaats opnieuw schoolschaakkampioen van Teylingen

  Onderwijs

Teylingen • Het dertiende schoolschaakkampioenschap van Teylingen is gewonnen door leerlingen basisschool De Buitenplaats. Vorig jaar was het team uit Warmond ook al de beste. 

Sinds 2016 mogen teams uit heel Teylingen meedoen aan het toernooi dat wordt georganiseerd door jeugdschaakvereniging De Vrijpionnen. Voor die tijd was het toernooi alleen voor teams uit Voorhout, maar dit jaar deden voor het eerst teams uit alle deelgemeenten mee. Sassenheim debuteerde met maar liefst vijf teams van de Kinderburg. En de debutant deed het best goed met als hoogste classificatie de eerste plaats in poule B.

Poules op sterkte

Het Teylings Schoolschaakkampioenschap is een kampioenschap voor teams. Elk team bestaat uit vier spelers en strijdt in zes rondes om de titel. Het toernooi start met drie rondes om de krachtsverhoudingen te bepalen en sluit af met nog eens drie rondes waarin de teams, ingedeeld naar sterkte, om het kampioenschap in hun klasse strijden. De winnaar van de sterkste poule mag zich schoolschaakkampioen van Teylingen noemen en krijgt, naast de medailles, ook de wisseltrofee mee naar school. Ook voor de winnaars van de vier andere poules zijn er prijzen.

Kampioenspoule

Het toernooi ging op woensdag 14 november even na een uur van start. In totaal 77 jongens en meisjes, verdeeld over 11 teams, kropen achter de borden en bonden de strijd aan met hun tegenstander. In de drie voorrondes ging het er spannend aan toe, maar wisten de teams van De Buitenplaats (Warmond), De Achtbaan Beukenrode, De Achtbaan Distelweg en de Regenboog (alle drie Voorhout) zich te plaatsen voor de kampioenspoule.

Oppermachtig

In alle poules ging het er bijzonder spannend aan toe. De teams vochten tot op het laatste moment voor een zo hoog mogelijke eindklassering. Het team van de Achtbaan-Beukenrode en van De Buitenplaats stonden na twee rondes bijna gelijk (respectievelijk 1,5 en 2,0 punten) en moesten in de laatste ronde gaan uitmaken wie de nieuwe kampioen zou gaan worden. De huidige kampioen De Buitenplaats bleek nog oppermachtiger te zijn dan vorig jaar en won de ronde met 4,0 - 0,0 en daarmee ook het Schoolschaakkampioenschap 2018.

Einduitslag

1. De Buitenplaats Warmond

2. Achtbaan Beukenrode, Voorhout

3. De Schaaktoppers - Achtbaan Distelweg, Voorhout

4. De Regenboog, Voorhout

Winnaars overige poules:

B. Herdermatters - Kinderburg Sasseneheim

C. Andreas 3 - Voorhout

D. The Kings - Kinderbrug Sassenheim, gedeeld 1e met Andreas 1 - Voorhout

E. Achtbaan 3 - Distelweg Voorhout


Meer berichten