Logo deteylinger.nl
Politiek

Loket voor snel internet wellicht sneller

  Politiek

Teylingen • De fractie van CDA wil dat het loket voor snel internet al in 2017 operationeel wordt in plaats van 2018. De fractie zal hiertoe in de gemeenteraad een wijzigingsvoorstel indienen, zo bleek uit de voorbehandeling in de raadscommissie Bestuur.

Door Nico Kuyt

Het plan is het loket in het leven te roepen om initiatieven rond aansluitingen met een downloadsnelheid van tenminste 100 Mb te begeleiden. Onderzoek toont aan dat weliswaar meer dan 96 procent van Teylingen in principe eind 2017 kan beschikken over een aansluiting met snel internet via glasvezel, coax of opgewaardeerde koperverbindingen.

De 3,9 procent aan overige adressen vallen in de zogeheten witte gebieden waar naar verwachting de komende drie jaar geen snelle verbinding beschikbaar is omdat de aanleg voor de providers kostbaar is. Het betreft daarbij vooral het buitengebied van Teylingen, waaronder veel recreatievoorzieningen.

Het is nog even een vraag waar de techniek in de nabije toekomst naar toe gaat, misschien draadloos. De overheden mogen maximaal 200.000 euro steken in projecten en dat over een periode van drie jaar, anders wordt het staatssteun. Het loket is bedoeld om initiatieven uit het veld in een regierol te begeleiden.

Omdat het loket nog niet in de begroting is opgenomen, zou het pas in 2018 in de lucht kunnen worden gehesen. Wethouder Kees van Velzen verklaarde blij te zijn met het voorstel van het CDA om het al in 2017 te organiseren. Met een toestemming van de raad kan zo sneller worden begonnen. In de commissie was brede instemming voor het loket. De gemeenteraad gaat er op donderdag 15 december verder over spreken en een besluit nemen. 

Meer berichten