Logo deteylinger.nl
| Afbeelding: gemeente Teylingen
| Afbeelding: gemeente Teylingen
Warmond

Keuze voor rust, ruimte en natuur op Kagerzoom

  Politiek

Teylingen • Koester de rust, ruimte en natuur op de Kagerzoom. Dat was de belangrijkste boodschap uit de online enquête en straatinterviews waaraan in september ruim 1000 mensen deelnamen. Zij reageerden op de vraag van de gemeente Teylingen: wat kan zowel de natuur als de recreatieve waarde van de Kagerzoom versterken? Gemeente Teylingen verwerkt de resultaten tot een ontwikkelplan voor de Kagerzoom.

Rust, ruimte, stilte en natuur zijn veel genoemde kwaliteiten die volgens de deelnemers aan de enquête versterkt moeten worden. Maar ook het zwemmen in natuurwater, de wandel- en fietsmogelijkheden en golfen in de natuur. Ideeën om dit te realiseren waren bijvoorbeeld: plekken ontoegankelijk maken, meer controle, handhaving en onderhoud. Maar ook laarzenpaden, meer afvalbakken, de natuur haar gang laten gaan, wildbloemen zaaien, fluisterbootjes, onverharde paden, natuurspeurtochten, ecologische vakantiewoningen en uitkijktorens.

Recreëren

'Welke recreatieve faciliteiten en voorzieningen moet de Kagerzoom u bieden?' Een greep uit de antwoorden op deze vraag uit de enquête: fiets- en wandelmogelijkheden, excursies, natuureducatie en eenvoudige zwemmogelijkheden en picknickveldjes. Maar ook bankjes, een theehuisje, meer afvalbakken, natuurrecreatie, zelfreinigend toilet, beweegtoestellen, beter onderhoud en een blote voetenpad.

Polders

Over de kwaliteiten van de Oud Hollandse polders (Boterhuis-, Zweiland-, Zwanburger-) waren er ook ideeën genoeg. Stel de polder het hele jaar open en verbeter de wandelmogelijkheden, werd regelmatig geantwoord. Net als de natuur haar gang laten gaan, informatie over flora en fauna, dieren in de wei, vogelkijkhuisjes, begeleide tours, betere fietsverbindingen en verkoop van biologische streekproducten.

Tot slot werd gevraagd hoe het centrum van Leiden voor de recreant op een originele manier verbonden kan worden met de gebieden Kagerzoom en de Oud Hollandse polders. Wandelpaden, watertaxi's, zomer station NS en waterbussen, was het antwoord. Of fluisterbootjes, promotie, vaarroutes, informatie en bewegwijzering.

Vervolg

De honderden reacties geven richting aan de manier waarop zowel de natuur als de recreatie op de Kagerzoom (inclusief Strengen en Tengnagel) in de toekomst versterkt worden. In april en mei worden twee werkbijeenkomsten gehouden met circa 50 kenners en gebruikers van het gebied. Met behulp van alle verzamelde kennis, visies op het gebied en alle ideeën, ontstaat een ontwikkelrichting. Gemeente Teylingen verwerkt vervolgens alle resultaten tot een ontwikkelplan voor de Kagerzoom. Dat wordt in het najaar gepresenteerd.

Meer berichten