Logo deteylinger.nl
De taalklas is een idee van oud-directeur van de Victorschool in Noordwijkerhout, Gerard Gerrits. | Foto: archief
De taalklas is een idee van oud-directeur van de Victorschool in Noordwijkerhout, Gerard Gerrits. | Foto: archief

Extra taalklas voor de Bollenstreek

  Politiek

regio • De vijf bollengemeenten: Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom, Teylingen en Noordwijk starten een derde taalklas op de Victorschool in Noordwijkerhout. De taalklassen zijn bedoeld voor kinderen met een migratie achtergrond die minder dan een jaar in Nederland verblijven.

Door Piet de Boer

Zij krijgen volgens wethouder Bert Gotink (Noordwijkerhout) op de Victorschool een 'stoomcursus' Nederlandse taal om in het basisonderwijs hun plek te kunnen vinden. De kinderen krijgen in klassen van 12-15 leerlingen een jaar intensief les in de Nederlandse taal. Een idee van Gerard Gerrits, voormalig directeur van de Victorschool. Daarna stromen de leerlingen door naar een reguliere basisschool in hun woonplaats. De taalklassen draaien gewoon mee op de Victorschool. Leerlingen maken zo beter kennis met het schoolleven. De Sophiastichting financiert het onderwijs voor deze klassen en de vijf deelnemende gemeenten betalen de locatie.

De derde taalklas is nodig om het groeiend aantal leerlingen met een migratie achtergrond onderwijs te geven. Die groep groeit en bestaat uit kinderen van Poolse ouders, maar ook van andere nationaliteiten uit de Europese Unie. Deze extra taalklas kost de vijf gemeenten samen 25.000 per jaar. Voor Noordwijkerhout is dat 5000 euro per jaar. Het aantal leerlingen voor de 'stoomcursus' groeit. Ook op de Victorschool zelf groeit het aantal leerlingen. De gemeente is daarom nu al op zoek naar nieuwe locaties voor taalklassen, zegt wethouder Gotink.

Meer berichten