Raadslid Don Verhoeff (GroenLinks): “Ik vond al drie mogelijkheden om de kluit te bedonderen.“ | Foto: NK
Raadslid Don Verhoeff (GroenLinks): “Ik vond al drie mogelijkheden om de kluit te bedonderen.“ | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Watertuin in het Lage Land blijft bestemd voor recreatie

Politiek

Warmond • Een meerderheid van de gemeenteraad is akkoord gegaan met het nieuwe bestemmingsplan voor de Watertuin in het Lage Land. Hierin is vastgelegd dat het een recreatiegebied moet blijven en geen woonwijk. „Dit wordt een hoop rechtzaken", voorspelde een bezoeker op de publieke tribune mopperend tegen zijn buurman.

door Nico Kuyt

Het waren de fracties van de coalitie van VVD, Trilokaal en D66 die de doorslag gaven voor het aannemen van het bestemmingsplan. De oppositie stemde tegen. Het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks en PvdA dienden een motie in om tenminste de huidige permanente bewoners een persoonlijke gedoogbeschikking te geven, zodat zij kunnen blijven wonen op het recreatiepark. Al 45 jaar is niet opgetreden tegen het permanent bewonen en dat schept volgens deze fracties een gerechtvaardigde verwachting om het ook te blijven doen. Anders worden de inwoners van de Watertuin met grote en ingrijpende gevolgen geconfronteerd als zij er alsnog goedschiks of kwaadschiks uit worden geknikkerd. De meerderheid van de coalitie stemde toch tegen de motie. Een motie van Trilokaal om met de bewoners die geen gedoogbeschikking hebben gekregen binnen drie maanden in gesprek te gaan en een luisterend oor te geven zodat zij weten waar zij aan toe zijn en oplossingen worden gevonden, vond wel een meerderheid. Met het aannemen van het bestemmingsplan is de volgende stap gezet. Als deze na al de mogelijke procedures voor de rechter en Raad van State onherroepelijk is geworden, start voor de gemeente de handhaving tegen het permanent bewonen om zo alleen het recreatief gebruik toe te staan.

Vraagtekens

De partijen van de oppositie stelden echter grote vraagtekens bij de haalbaarheid daarvan. Een bewoner dient elders op een adres ingeschreven te staan om aan te tonen dat de Watertuin niet zijn primaire adres is. Joost van Doesburg (PvdA) gaf hen alvast de suggestie mee om met z'n allen maar een flatje te huren. En ook Don Verhoeff (GroenLinks) had na een ochtendje speuren op het internet al drie mogelijkheden gevonden om 'de kluit te bedonderen', zoals hij dat aangaf. Gerben Dijkstra (CDA) bleef tijdens de vergadering stoïcijns pleiten voor een permanente woonbestemming voor het complex, want dat doet het meeste recht aan de gegroeide situatie. De meerderheid besloot anders, maar legde wel de vinger op de menselijke maat in de handhaving. Er gaan geen bewoners vanuit hun woning bij de bushalte geparkeerd worden, zo hield Dion Piket (Trilokaal) voor. Fred Koot (D66) legde verder fijntjes de vinger op het feit dat in 2016 de raadsleden van ChristenUnie, PvdA, D66, TriLokaal en VVD, een meerderheid van 76 procent, heeft ingestemd met de recreatieve bestemming van het complex.

Uit de krant