Wethouder onder vuur over 'schoffering' | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Foto: Nico Kuyt
Teylingen

Wethouder onder vuur over 'schoffering'

  Politiek

Teylingen • In een mail hebben de fracties van de oppositie in de de raadscommissie Ruimte, het CDA, de PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, een protest gestuurd naar B&W, een wel heel uitzonderlijk verschijnsel.

Door Nico Kuyt

Wethouder Bas Brekelmans had tot ongenoegen van de fracties tijdens de vergadering van de raadscommissie Ruimte de zaal voor het einde verlaten en is daarna niet meer teruggekeerd. De dag daarop gebeurde het ook bij de raadscommissie Bestuur. Vragen bleven daardoor in de lucht hangen.

'Eens maar nooit weer'

"Wij accepteren deze handelwijze van de wethouder, of van welk collegelid dan ook, niet," schrijven de partijen uit de oppositie. "Wij zien dit als een schoffering en minachting van de commissie en de leden daarvan. Voor ons behoort een dergelijke handelwijze van wethouder Brekelmans tot de categorie van `eens, maar nooit weer`. B&W én elk van zijn leden afzonderlijk, zijn voor het door het college gevoerde bestuur verantwoording verschuldigd aan de lokale volksvertegenwoordiging, de gemeenteraad. Een wethouder kan alleen daarom al niet onaangekondigd voortijdig de vergadering van de commissies of de gemeenteraad verlaten op een moment dat hem of haar dat goed dunkt. Natuurlijk kunnen er bijzondere omstandigheden zijn, van zakelijke of persoonlijke aard, die leden van het college nopen om voortijdig de vergadering te verlaten. Daarvan dient dan echter vooraf mededeling te worden gedaan met het verzoek aan de commissie of de gemeenteraad om verlof daartoe. Hetzelfde geldt in het geval dat een B&W-lid zich door een ander van B&W wil laten vertegenwoordigen. Wij zijn over de handelwijze van wethouder Brekelmans zeer ontstemd en zullen, zoals gezegd, een dergelijk optreden van welk lid van het college dan ook in het vervolg niet meer accepteren en agenderen voor de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad, die daar dan een oordeel over kan uitspreken."

Schriftelijke verklaring

De fracties willen van de wethouder een schriftelijke verklaring en een verzekering van B&W dat deze gang van zaken niet meer voor zal komen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>