'Ik liep telkens tegen een muur op' | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Foto: Nico Kuyt
Teylingen

'Ik liep telkens tegen een muur op'

  Politiek

Teylingen • Raadslid Dion Piket heeft begin januari zijn lidmaatschap van Trilokaal opgezegd. Hij is naar eigen zeggen teleurgesteld in de koers die de partij vaart. Ook zag hij een streep gaan door zijn ambitie om de onlangs gestopte Rob ten Boden op te volgen als wethouder. Piket gaat nu verder als eenmansfractie in de gemeenteraad.

De keuze om te stoppen bij Trilokaal was een opeenstapeling van factoren, vertelt Dion Piket op dinsdag 14 januari aan de telefoon. "Waar ik moeite mee had, was dat nu we deel uitmaken van het college, opeens andere keuzes gingen maken. Ik stond niet achter sommige van die keuzes." Gevraagd naar de onderwerpen, zegt Piket: "Dat is lastig, ik denk dat het vooral in zijn algemeenheid gezien moet worden. Wel merkte ik dat ik bij de dossiers waar ik goed inzat, zoals de nieuwe manier van afval inzamelen, de herinrichting van de Herenweg in Warmond en duurzaamheid, vond dat het óf een andere kant op ging, óf allemaal wel heel lang duurde."

Verlammend

Hij vindt ook dat Trilokaal een beetje mat is geworden. "De afgelopen anderhalf jaar zijn er maar weinig wapenfeiten van Trilokaal geweest. In het verleden waren we een krachtige partij en hebben we -in de oppositie- veel voor elkaar gekregen. Het leveren van een wethouder werkte verlammend." Hij heeft dat binnen de partij regelmatig uitgesproken. "Altijd binnenskamers. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik telkens tegen een muur opliep."

Wethouder

Daarbij kwam ook nog het opstappen van Trilokaal-wethouder Rob ten Boden. Op sociale media werd gesuggereerd dat Piket die plek graag wilde opvullen, maar dat hij het voor de tweede keer niet werd. Piket: "Dat ik bij de verkiezingen al wethouder wilde worden, zoals op Twitter werd gezegd, klopt niet. Voor de verkiezingen heb ik gezegd: als Trilokaal zo blijft groeien, dan gaan we naar acht zetels en kunnen we mogelijk twee wethouders leveren. Laat mij dan maar die tweede wethouder worden. Het werden uiteindelijk vijf zetels en één wethouder. Dat Rob ten Boden dat werd, daar had ik absoluut geen moeite mee."

Toen Ten Boden in november aangaf te stoppen, meldde Piket zich als kandidaat om hem op te volgen. "Ik heb twee hele positieve gesprekken gehad, maar uiteindelijk werd mij verteld dat de keuze op iemand anders is gevallen. In de uitleg die ik daarbij kreeg, kon ik mij absoluut niet vinden. Ik zit al jaren in de raad, en ken Teylingen dus goed. De afgelopen jaren heb ik veel energie erin gestoken, ben bij veel bijeenkomsten geweest. Het gevolg: mensen kennen mij, op straat word ik regelmatig aangesproken. Ik was er echt klaar voor."

Druppel

Piket kreeg ook te horen wie de beoogde opvolger is. "Dat was voor mij de spreekwoordelijke druppel en heeft mijn beslissing om mijn lidmaatschap op te zeggen, versneld. Ik ken de persoon in kwestie, en we kunnen goed door een deur, maar als Trilokaal-kandidaat voor de wethoudersfunctie begrijp ik het niet. Het is iemand van buiten de partij, wel uit Teylingen, maar die eerder lid was van een andere partij. Als het een gelijkwaardige kandidaat was geweest, dan had ik het niet erg gevonden. Maar deze keuze begrijp ik niet. Toen besloot ik: hier wil ik niet meer bij horen."

Daarbij hekelt Piket ook het proces om te komen tot een keuze voor een nieuwe wethouder. "De voorzitter van de factie en het bestuur hebben samen de selectiecommissie samengesteld. Als fractie hebben we niet mee mogen praten. Dat is jammer, want dat geeft het gevoel dat je niet gehoord bent."

Samenwerking

Piket wil wel in de gemeenteraad actief blijven en stelt zijn zetel niet ter beschikking. Hij gaat verder als de eenmansfractie Piket. Ook blijft hij voorzitter van de commissie DEB. "Ik weet dat er nog heel veel te bereiken is en ik vind het nog steeds een geweldig voorrecht om de inwoners van Teylingen te vertegenwoordigen." De komende weken bekijkt hij de mogelijkheden om met andere partijen samen te werken. "Ik kan geen burgerraadsleden inzetten, dus zou ik alles alleen moeten doen. Dat is heel veel. Alle partijen -behalve Trilokaal natuurlijk- hebben mij al uitgenodigd om te komen praten. Dat zegt ook wel wat. Ik kijk nu vooruit, en heb er een goed gevoel over."

Ondanks de opzegging van Piket blijft de coalitie van VVD (7 zetels), D66 (3 zetels) en Trilokaal (4 zetels) een meerderheid houden in de raad. Wie de nieuwe wethouder wordt, heeft Trilokaal nog niet bekend gemaakt.

_____________________________

Reactie Trilokaal

In een persbericht van maandag 13 januari laat Trilokaal weten:

"Trilokaal betreurt de beslissing van de heer Piket, maar we respecteren zijn besluit en hopen op een positieve samenwerking binnen de raad. Wij bedanken hem voor zijn jarenlange bijdrage aan Trilokaal en zijn inzet voor de lokale kiezer en we wensen hem succes in zijn verdere politieke carrière. De fractie van Trilokaal zal verdergaan met vier raadsleden om zich in te blijven zetten voor de lokale belangen van de Teylinger."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>