Brandbrief over ingrepen bij vernieuwing van kapel Mariëngaerde | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
| Foto: pr.
| Foto: pr. (Foto: pr.)
Warmond

Brandbrief over ingrepen bij vernieuwing van kapel Mariëngaerde

  Politiek

Warmond • Historisch Genootschap Warmelda heeft de noodklok geluid over een op handen staande 'beeldenstorm' die in de kapel van Mariëngaerde dreigt los te barsten. Het genootschap heeft een brandbrief gestuurd naar de raadscommissie Ruimte.

Door Nico Kuyt

Op dit moment loopt een aanvraag voor een vergunning voor de herinrichting van de kapel van het voormalig Groot-Seminarie in Warmond, later Mariëngaerde genoemd, naar woningen. De kapel krijgt in het nieuwe plan de functie van gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Er is straks plek voor samenkomst van de nieuwe bewoners en op verschillende momenten ook voor bezoekers uit Warmond. Volgens het plan zullen de ingrepen in het interieur van de kapel van bescheiden omvang zijn en zullen zoveel mogelijk elementen behouden blijven. 

Altaars moeten weg

Maar tot schrik van Warmelda is er van die bescheidenheid weinig te merken. Volgens het plan zal het prachtige hoogaltaar, de twee zijaltaren, de kleine altaren en het celebratiealtaar verwijderd worden en naar een kerk in Dordrecht worden gebracht. Ook voor de kanunnikenbanken, de beelden, de kruisweg en de houten toegangsdeur is in het plan geen plek meer. Wat er met het orgel gaat gebeuren is niet duidelijk. 

Beeldenstorm

"Kortom, een zorgwekkende ontwikkeling die op een soort moderne Beeldenstorm lijkt! De prangende vraag die bij ons opdoemt is waarom al die prachtige objecten deze kapel uit moeten? Als alleen het celebratiealtaar verwijderd wordt, is er toch genoeg ruimte om vitrines, panelen, tafels, stoelen en zelfs een bar neer te zetten? In het plan wordt geen helder antwoord gegeven op deze vraag. De kapel is een Gesamtkunstwerk dat voor velen een prachtig gezicht is. Het weghalen van onderdelen hiervan doet ernstig afbreuk aan dat beeld", heft Warmelda-bestuurslid André van Noort namens het genootschap een protest op. Warmelda vindt dat alle objecten horen op deze plek en een historisch verhaal vertellen. Dat verhaal moet verteld kunnen worden. Het genootschap is ten allen tijde bereid hierin een rol te spelen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>