Logo deteylinger.nl
Foto:
Teylingen

Vuurwerkzones blijven, geen strengere regels

  Politiek

Teylingen • Moeten er, zoals nu, geen vuurwerkvrije zones zijn, maar juist zones waar juist alleen vuurwerk mag worden afgestoken? Dat was de vraag waarover de raadscommissie Bestuur zich boog.

door Nico Kuyt

Vanaf jaarwisseling 2020-2021 geldt er een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Het Rijk heeft het zo bepaald. Daar heeft de gemeente niets over te zeggen. Maar wel over de rest van het vuurwerk op oudjaar. En daar sprak vorige week de raadscommissie Bestuur over. Daar werd niet echt wat sensationeels afgestoken. Wie een verrassende ontploffing had verwacht kwam bedrogen uit. Eigenlijk gewoon maar doorgaan met het huidige beleid, zo was de gedachte. Als driekwart van een buurt geen vuurwerk wil, bejaardentehuizen, zorginstellingen en mensen met longproblemen, dan kan een vuurwerkvrije zone worden ingesteld. Handhaven door de BOA's en het blijft rustig. Een geleidelijke afbouw van het vuurwerk voor de hele gemeente was voor sommige fracties toch wel handig, zoals het CDA. Maar om gelijk een vuurwerkvrije gemeente van Teylingen te maken, dat is iets te kras. Op termijn, daar waren de meeste fracties het wel over eens.

Omkeren van zones

GroenLinks, die ooit nog met een motie kwam over het vuurwerk, wat het destijds overigens niet haalde, kwam nu met een nieuw idee. Keer die vuurwerkvrije zones om. Als je wil gaan schieten, moet je gewoon driekwart medestanders hebben in jouw buurt. Al dat fijnstof, dat geluid, daar belast je je buurman mee. De PvdA, ChristenUnie, fractie Piket haastten zich het idee te omarmen.

Toch zorgde vorige week het idee nog niet tot een spontane omarming in de commissie wat betreft een directe realisatie. Voor een implementatie, daar is de tijd gewoon te kort voor, maakte burgemeester Carla Breuer helder, verandering van regels, publiciteit, het kost tijd. Er zal later over worden gesproken. Een algeheel vuurwerkverbod ligt wel op de loer. De fractie van GLT was er in ieder geval voor. Wel werd er in de commissie op gewezen dat de jaarwisselingen in Teylingen eigenlijk zeer rustig verlopen.

Vuurwerkshow

De burgemeester gaat het huidige beleid nu iets verfijnen en polijsten. Buiten de regels van het rijk voor knalvuurwerk en pijlen verandert er niet zoveel. De omgekeerde zones, dat is iets wat volgend jaar in bespreking komt en besloten wordt. Om een centrale vuurwerkshow in de gemeente te organiseren, dat idee haalde het vorige week ook niet. Het mag best, maar het mag de gemeente geen cent kosten. Onder de fracties was er geen animo voor. Als iemand dat wil organiseren, dan wel voor eigen kosten.

Meer berichten