Logo deteylinger.nl
Foto: pr
Teylingen

Aanscherping drugbeleid in gemeente niet nodig

  Politiek

Teylingen • Het verder aanscherpen van het drugbeleid is niet nodig. Dit maakt B&W bekend in een memo aan de gemeenteraad. Er wordt al veel gedaan via het huidige anti-drugbeleid, het integraal veiligheidsbeleid, het veiligheidsjaarplan en een nul-beleid voor coffeeshops.

Door Nico Kuyt

Wat betreft het ontmoedigen van drugsgebruik bij jongeren ligt de aandacht op informeren, signaleren, adviseren en ondersteunen. Dit wordt verzorgd door het CJG, de GGD, de scholen, jongerenwerk, Halt en verslavingszorg Brijder.

Verslaving

Via de website van het CJG wordt geïnformeerd over middelengebruik, scholen krijgen gastlessen van de GGD en op ouderavonden wordt aan verslavingspreventie aandacht besteed. Ook worden weerbaarheidsmodules aangeboden en is er ondersteuning voor de begeleiding van ouders, leerlingen, mentoren en docenten. Ook het jongerenwerk richt zich actief op signalering, het geven van advies en doorverwijzing naar Brijder. Jongerenwerk maakt rondes buiten, soms samen met een medewerker van Brijder. Ze gaan dan met jongeren in gesprek over gebruik van hard-, softdrug en alcohol. Jongerenwerk merkt dat er vaak best wat vragen zijn aan Brijder. Wanneer zij deze rondes niet samen zouden maken, is de kans dat de jongeren zelf aan de bel trekken bij Brijder kleiner. De politie geeft aan dat zij qua preventie al veel doet, door met ouders in gesprek te gaan en Halt te gebruiken bij het aantreffen van drugs bij minderjarigen en het opmaken van zorgmeldingen en inschakelen van de zorg bij indicatie van drugsgebruik. 

Geen coffeeshops

Als het gaat om handel en productie, dan geldt er een zero tolerance beleid, bijvoorbeeld door het sluiten van drugspanden. Verder kent Teylingen sinds 2008 een nul-beleid voor coffeeshops. Dit houdt in dat in de gemeente geen coffeeshop zal worden toegestaan.

Meer berichten