Afbeelding
Foto: Marieke Voorn

Fracties hikken tegen hoge kosten parkeergarage Hortusplein aan

Politiek Sassenheim

Sassenheim • Diverse fracties hebben zich in de raadscommissie Ruimte tegen een parkeergarage onder het Hortusplein uitgesproken. Vanavond, op donderdag 2 februari, neemt de gemeenteraad een besluit.

door Nico Kuyt

De commissie sprak over een haalbaarheidsonderzoek voor de parkeergarage met 27 parkeerplekken. De kosten worden geraamd op bijna 5 miljoen euro. Daarboven komen er nog kosten voor de exploitatie. De Hoogvliet en Woonstichting Stek willen er niet investeren, dus de kosten komen geheel voor de gemeente. B&W geeft aan dat er in het centrum geen tekorten aan parkeerplaatsen zijn, op piekmomenten, zoals de zaterdag, zijn wel vrijwel volledig benut. B&W vindt dat de kosten niet opwegen tegen de voordelen en wijst naar een alternatief. Grenzend aan de locatie bouwt de Protestantse Gemeente een multifunctioneel kerkelijk centrum aan de Westerstraat met onder het gebouw een half verdiepte parkeergarage met 25 parkeerplaatsen. De Protestantse gemeente heeft aangeboden deze op zaterdagen en eventueel op de koopavonden aan de gemeente te verhuren. Dit zou een stuk goedkoper zijn.

Te duur

Een aantal fracties had wel oren naar het alternatief. Zij vonden het onverantwoord om 5 miljoen uit de reserve te halen voor zo weinig parkeerplaatsen. Echter, onder andere de VVD was voor een garage. “Als nu niet doen, dan komt het niet meer. Het is nu of nooit.” Ook de Partij voor Teylingen zag het wel zitten. “Als je het echt goed wil doen is een garage nodig.” Maar de PvdA zag er geen meerwaarde in. Trilokaal en de ChristenUnie waren nooit voorstander geweest van een garage. GroenLinks was tegen uitbreiding van automogelijkheden om zo het milieu te sparen. Forum voor Democratie vond de kosten een ‘belachelijk bedrag’. Ook voor D66 was het een grote verspilling. Ook onder voorstanders klonk hier en daar wel een zorggeluid over de hoge kosten. Dat de gemeente het helemaal zelf moet ophoesten, werd niet juist gevonden. Het moet niet zijn: ‘Wel de lusten, maar niet de lasten’. Wethouder Marlies Volten moest aangeven dat dit van het begin al bekend was. Stek heeft parkeerplekken op eigen terrein en de Hoogvliet heeft al vroeg aangegeven geen geld in een garage te steken. De supermarktketen vond parkeren op maaiveld voldoende. Op donderdag 2 februari neemt de gemeenteraad een besluit.

Uit de krant

Uit de krant