ter illustratie
ter illustratie Foto: archief

Historische Kring tegen sloop spoorwoning ‘s Gravendamseweg

Politiek Voorhout

De Historische Kring Voorhout (HKV) is tegen een sloop van de woning op ’s Gravendamseweg 75. Dit maakte voorzitter Chris Tetteroo aan de raadscommissie Bestuur bekend.

Door Nico Kuyt

De commissie besprak een zienswijze op de aankoop van de woning door vuilafvoerbedrijf VAB. Deze woning wordt te koop aangeboden en ligt direct voor de entree van het VAB-terrein. Tussen de woning en het entreehek zit bij benadering vijf meter.  Het is een twee-onder-een-kapwoning. De HKV is niet tegen de aankoop van de woning, maar vraagt zich af of deze gesloopt gaat worden. Tetteroo wees de commissie er dat het nog een van de laatste overgebleven spoorwoningen zijn van de vijf die in Voorhout hebben gestaan. 

‘De Gemeente zou een voorwaarde moeten stellen’

“Het waren zogenaamde blokwachterswoningen. Altijd met een standaardindeling van twee woningen, in één gebouw. De eerste stond aan de spoorbrug over de Mallegatsloot. De tweede en derde bij station Piet Gijzenbrug, de vierde in de bocht van de spoorlijn. En tenslotte stond er een blokwachterswoning bij de spoorwegovergang in het dorp.” 

Als deze woning verkocht wordt aan de VAB is de kans groot dat deze ook dreigt te verdwijnen, stelde Tetteroo. “Het betreft hier erfgoed van een eigen en specifiek karakter dat naar onze mening niet verloren mag gaan voor Voorhout.” De gemeenteraad zou een voorwaarde moeten stellen tegen een sloop, aldus de voorzitter.

Meerderheid van de fracties

De raadscommissie kon zich bij meerderheid ook vinden in de aankoop. Een ‘tactische aankoop’ noemde wethouder Heleen Hooij het. Alleen Dion Piket (Progressief Teylingen) kon zich er niet in vinden. Die heeft in het verleden gepleit voor een verhuizing van de VAB. Met de HKV hikten een meerderheid van de fracties wel tegen een sloop van de woning. De wethouder kon nog geen duidelijkheid geven. Of de zienswijze in de komende gemeenteraad nog besproken gaat worden is afhankelijk van de beantwoording door de wethouder over het behoud van de woning.

Uit de krant