'Titels winnen gaat nooit vervelen' | De Teylinger
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deteylinger.nl
Celeste Split viert haar doelpunt. | Foto: René van Dam/www.rvdam.nl
Celeste Split viert haar doelpunt. | Foto: René van Dam/www.rvdam.nl (Foto: René van Dam)
Sassenheim

'Titels winnen gaat nooit vervelen'

  Sport

Sassenheim • Schoten, vrije ballen of doorloopballen. Als Celeste Split de bal krijgt, zie je tegenstander Fortuna al denken: Het zal toch niet weer?! Zeven keer schiet Split in de finale raak. Het levert haar de prijs 'Speler van de wedstrijd' op, en nog belangrijker: de vijfde landstitel voor haar en voor de club.

Het staat 13-12 als TOP in de aanval is. Celeste Split (27) krijgt na een aantal acties de bal en kijkt op. Nog vier seconde op de schotklok. De bal moet omhoog. Ze heeft de ruimte, want tegenstandster Eva van der Zon durft niet dichterbij te verdedigen. Op twee benen schiet Split. Goal! Twee gebalde vuisten gaan in de lucht en juichend wisselt ze van vak, want ze weet: dit was een belangrijk moment.

De 14-12 typeert het seizoen van de Haagse speelster, die in 2010 de overstap maakte van Die Haghe naar TOP. Ze domineert in de aanval, drijft tegenstanders tot wanhoop. Als TOP even niet goed in de wedstrijd zit, is daar altijd nog Split, die van afstand raak schiet of een vrije bal binnen knalt. In totaal komt ze dit seizoen -met de finale erbij- tot 116 doelpunten. Het is een ongekend hoog aantal voor een speelster. Mannen scoren over het algemeen meer, maar bij TOP is de aanval vaak gericht op Split.

Jonkies

Toch is het succes in de competitie geen garantie voor doelpunten in de finale, zegt Split. "Play-offs en finales zijn wedstrijden op zich. Het draait om de vorm van de dag." Dat weet de Haagse als geen ander. Tijdens haar eerste finale in 2011 was TOP als derde geëindigd in de competitie en stond verrassend in de finale. "Dat we toen de finale haalden, was al een droom op zich," blikt ze terug. "Mick (Snel, red.) en ik waren toen de jonkies. Uiteindelijk was Mick toen weergaloos en wonnen we." De finale van afgelopen weekend beleefde ze wel anders. "Ik ben altijd wel zenuwachtig, maar nu had ik vooral gezonde spanning. De focus was goed."

TOP begint sterk, maar Fortuna komt onverwacht terug. Toch raakt de ploeg niet in paniek. Split: "We voelden dat we beter waren. In de time-out nam Daan het woord en zei de juiste dingen. We moesten terug naar de afspraken die we hadden gemaakt, en dat pakte goed uit."

Bijzonder

Na het laatste fluitsignaal kan ook Split de vijfde landstitel op haar korfbal-cv zetten. "Een finale met een lading," zo omschrijft ze de wedstrijd. "Eigenlijk viel alles op zijn plek. Daniel nam afscheid en kon nog scoren vlak voor zijn publiekswissel. Dat maakt het ontzettend mooi," prijst ze haar teamgenoot. "Voor mij persoonlijk was het ook bijzonder, omdat ik zo mijn stempel kon drukken." De zeven doelpunten en haar verdedigende druk op tegenstander Mirjam Maltha (1.98 meter) leveren Split (1.74 meter) de titel Speler van de wedstrijd op. Ze krijgt als prijs een paar veldschoenen. "Die moet ik nog wel even ruilen, want het is niet de goede maat," lacht ze.

Nagenieten

Met vijf zaaltitels, twee veldtitels en een karrevracht aan EK- en WK-titels grossiert Split in prijzen. Heeft ze eigenlijk nog doelen? "Vooropgesteld: prijzen winnen gaat nooit vervelen. Zo'n zaalfinale met al die supporters, de sfeer bij de club, dat is echt prachtig. Ik ben nu nog steeds aan het nagenieten. En als je me vraagt of we volgend jaar weer de finale willen spelen en meer titels willen winnen, dan is het antwoord een absolute ja!".  


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>