Iris van der Stelt wint Alternatieve Elfstedentocht | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Iris van der Stelt komt juichend over de finish.
Iris van der Stelt komt juichend over de finish. (Foto's: pr./schaatspeloton.nl/Arjen Vervoort)
Warmond

Iris van der Stelt wint Alternatieve Elfstedentocht

  Sport

Warmond/Sassenheim • Na de 200 kilometer lange schaatstocht, de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, reed Iris van der Stelt (WI JC en mkbasics.nl) als eerste over de finishlijn in een tijd van 6 uur, 58 minuten en 30 seconden. Manon Kamminga (A6, groot in auto's) werd tweede en de derde plaats was voor Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud).

Het was -13 graden bij de start en het peloton kwam maar langzaam op gang. Wel was al snel een kopgroep gevormd van negen rijdsters, allemaal uit verschillende ploegen. Zij kwamen tot wel  7 minuten voorsprong. Na zo'n vijftig kilometer waagden tien rijdsters, waaronder Iris van der Stelt en Manon Kamminga, de sprong vanuit het peloton. Zij verkleinden al snel de grote afstand naar de kopgroep en na ongeveer 80 kilometer sloten ze bij de eerste negen aan. Met elkaar hielden ze een ruime voorsprong op het peloton.
 

Kopgroep

Nadat de mannen gefinisht waren en met 150 kilometer al in de benen was de kopgroep van de dames uitgedund tot 11 rijdsters. Ineke Dedden maakte toen de oversteek van het peloton naar de kopgroep. Het peloton ging jagen en kwam tot 20 seconden op de vier snelsten: Iris van der Stelt, Manon Kamminga, Ineke Dedden en Beau Wagemaker. Weer kwamen vanuit het peloton drie rijdsters naar die kopgroep van vier, Chantal Hendriks, Kim Muusse en Janke Elzinga.
De zeven dames gingen het in een lange sprint afmaken. Op 3 kilometervoor de meet kwam al de eerste aanval van Chantal Hendriks, maar Van der Stelt ging langs haar heen en kon de voorsprong vasthouden, ook toen Manon Kamminga nog dichtbij kwam. Geen fotofinish dit keer, een duidelijke overwinning en vreugdetranen bij Iris van der Stelt.


mkbasics.nl stopt met sponsoring

De Alternatieve Elfstedentocht is een mooie overwinning voor Van der Stelt en voor de marathonploeg mkbasics.nl. Zaterdag werd Iris tweede in het Open Nederlands Kampioenschap over 100 kilometer en haar ploeggenote Lisa van der Geest werd ook tweede tijdens de Grand Prix #2 wedstrijd over 40 kilometer afgelopen maandag. Tussendoor had de ploeg bericht gekregen dat mkbasics.nl na 10 jaar stopt met de marathon sponsoring en zij dus op zoeken moeten naar een nieuwe hoofdsponsor. Deze overwinning is een mooi visitekaartje in die zoektocht.


Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>