Logo deteylinger.nl
André van Noort en Marcel Floor bij de tentoonstelling over 100 jaar St. Cecilia.
André van Noort en Marcel Floor bij de tentoonstelling over 100 jaar St. Cecilia. (Foto: pr.)

'Veel inwoners zijn met de muziek van St. Cecilia opgegroeid'

  Verenigingen

Voorhout • Wie in Voorhout is niet opgegroeid met de muziek van St. Cecilia? De muziekvereniging mag zich dit jaar eeuweling noemen. Op 7 juli is de honderdste verjaardag. Het jubileum wordt uitgebreid gevierd, maar onder andere en een veiling, een eigen tentoonstelling en een taptoe. Het geheim van de vereniging? 'De gezelligheid is bij ons net zo belangrijk als de muziek.'

"Kijk, dat is Tonny. En haar vader!" Anneke Suiker kijkt in de expositieruimte van de Historische Kring Voorhout naar een foto uit 1969 van Sint Cecilia. De historische vereniging heeft een tentoonstelling aan de jarige vereniging gewijd, vol oude documenten en materialen. "En dat ben ik", wijst Anneke. Al 52 jaar speelt ze klarinet in de harmonie. "Ik heb inmiddels vier dirigenten versleten!".

Weinig bekend

Leden zoals Anneke zijn geen uitzondering, vertelt St. Cecilia-voorzitter Marcel Floor niet veel later. Hij heeft de tentoonstelling geopend en ziet nu vol trots de geschiedenis van St. Cecilia in één ruimte. "Op dit moment hebben we 132 leden. Veel van hen zijn al jarenlang lid, het verloop is minimaal. De belangrijkste reden voor opzegging is een verhuizing. Of als een lid is overleden."

En dat voor een muziekvereniging die in 1919 werd opgericht. Daarvan is weinig historisch materiaal terug te vinden, vertelt André van Noort. De Warmonder is inmiddels twintig jaar lid bij 'de buren' in Voorhout. "Over de oprichting is weinig bekend. In de Leidsche Courant van 1 juli vinden we de oproep voor de oprichting van een muziekvereniging, in café Boerhaave. Uit het verslag van de oprichtingsvergadering van 7 juli blijkt dat 32 leden zich hebben aangemeld. De harmonie is ontstaan na de Eerste Wereldoorlog, toen er weer behoefte was aan muziek. De kerk speelde waarschijnlijk ook een rol, maar dat is lastig te achterhalen. Wel is bekend dat Piet van der Hulst, de opa van Paul Does en Jan-Piet Does, is betrokken bij de oprichting. Mels Bolderdijk was de eerste dirigent. Het meest opvallend uit dat eerste jaar is nog wel dat voor de 32 leden, 18 instrumenten beschikbaar zijn!".

Lees het hele interview over 100 jaar St. Cecilia in De Teylinger van woensdag 6 februari.

Meer berichten