Logo deteylinger.nl
Peuters praten met de ouderen, spelen spelletjes en zingen liedjes. | Foto: pr.
Peuters praten met de ouderen, spelen spelletjes en zingen liedjes. | Foto: pr. (Foto: pr.)

Peuterbezoek in Ontmoetingscentrum Dementie

  Zorg & Welzijn

Voorhout • Deelnemers aan het Ontmoetingscentrum Dementie Voorhout krijgen sinds een aantal maanden één keer per twee weken bezoek van vier peuters van peuterschool de 3kernen en kindercentrum de Speelbrug. 

Het Ontmoetingscentrum van Activite staat open voor mensen die beginnend dementerend zijn, maar nog zelfstandig wonen. Deze doelgroep maakt dagelijks momenten mee dat hun geheugen hen in de steek laat. Dit levert moeilijke situaties op voor hen zelf en hun omgeving. "Kinderen, met name kleine kinderen, zien en merken deze achteruitgang niet op. Dat geeft de deelnemers de vrijheid om te genieten van de spelende peuters. Andersom genieten de peuters van alle aandacht die zij ontvangen van de ouderen," aldus Leontine de Jong, locatiehoofd peuterscholen de 3Kernen.

Gezelligheid voorop

Onder begeleiding van de pedagogisch medewerkers van het kindercentrum en van de begeleidsters van Activite, en een vrijwilligster, doen de kinderen en ouderen gezamenlijke activiteiten. Het doel van de bijeenkomsten is dan ook interactie tussen jong en oud. De activiteiten zijn onder andere het zingen van liedjes, een balspel spelen, memorie spelen en nog veel meer uitdagende activiteiten. Gezelligheid staat hierbij voorop.

Positief effect
"Het bezoek heeft op de beginnend dementerenden een positief effect," zegt Stephanie van Buijtenen van Activite. Ze is de initiatiefneemster van het project. "Op natuurlijke wijze komen de verschillende leeftijdsgroepen tot stimulerende interacties. Het contact met kinderen stimuleert onder meer de alertheid en communicatiebereidheid van ouderen en biedt hen een vreugdevolle ervaring. Bovendien doen de kinderen op een ongedwongen wijze een beroep op het verzorgend vermogen van de ouderen."

"Voor de peuters hebben de contacten met ouderen een positieve invloed op de sociale ontwikkeling." vervolgt De Jong. "Het ontwikkelen van sociaal gedrag, leren delen, helpen en samenwerken, vormt vooral bij de peuters een belangrijk onderdeel van de sociale ontwikkeling. Door de kinderen in contact te brengen met deze doelgroep, leren de kinderen respect te hebben voor anderen, open te staan voor verschillen en rekening te houden met anderen. De kinderen juichen als ze mee mogen in de bolderkar naar het ontmoetingscentrum. Een mooier compliment voor dit project kun je niet krijgen."

Meer berichten