Kinderen van groep 1 t/m 4 leren de lichaamstaal van honden te begrijpen zodat er minder kans op bijtincidenten ontstaat.
Kinderen van groep 1 t/m 4 leren de lichaamstaal van honden te begrijpen zodat er minder kans op bijtincidenten ontstaat. Foto: pr

Minder bijtincidenten en angst voor honden dankzij gratis SnuffelCollege voor scholen

Algemeen

Regio • Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Vooral voor de jongste kinderen een spannende tijd: zijn er nieuwe gezichten in de klas? Moet ik nu de hele dag stilzitten in groep 3? Zou de nieuwe juf net zo lief zijn als de vorige? Zo'n 5.000 kinderen staat dit jaar een verrassing te wachten. In plaats van een juf of meester krijgen zij een echte hond voor de klas! Scholen die zich nu aanmelden, krijgen bezoek van een van de 100 vrijwilligers van het Sophia SnuffelCollege. Samen met hun speciaal daarvoor geteste SnuffelHond komen zij in drie korte lessen vertellen over de hondentaal, zodat niemand meer gebeten wordt of bang hoeft te zijn voor honden. 

Het Sophia SnuffelCollege is al ruim 25 jaar onderdeel van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. "Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen de hondentaal leren begrijpen", zegt directeur Steffie van Horck. "Meer dan de helft van de kinderen is bang voor loslopende honden. Zij hebben de neiging te gaan gillen, rennen en met de armen te zwaaien als ze een hond tegenkomen. Andere kinderen zijn juist overmoedig en willen iedere hond aaien. Mede daardoor vinden er in Nederland jaarlijks 150.000 hondenbeten plaats, terwijl dat gemakkelijk voorkomen kan worden. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet met 86% afneemt als kinderen het gedrag van honden juist interpreteren."

Lichaamstaal van honden
Bij het Sophia SnuffelCollege leren de kinderen van groep 1 t/m 4 alles over de lichaamstaal van honden en hoe ze daarop moeten reageren. Bij het eerste bezoek wordt kennisgemaakt met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt de SnuffelHond mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Steffie van Horck: "Met alle geduld van de wereld vertellen onze SnuffelVrijwilligers hoe je kunt zien of een hond boos is, of blij of verdrietig. En wanneer je een hond mag aaien en wanneer je hem beter met rust kunt laten. Het is hartverwarmend om te zien hoe de kleintjes de belangrijkste regels over de omgang met honden dapper in praktijk brengen. Want iedereen die dat wil, mag oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven".

Gratis deelname
Na afloop van de lessen krijgen alle kinderen een SnuffelDiploma. Daarvan heeft de Sophia-Vereeniging er de afgelopen 25 jaar al bijna 150.000 uitgeschreven. "Een waanzinnige prestatie van alle vrijwilligers en honden die in heel Nederland belangeloos zorgen voor minder bijtincidenten, minder angst voor honden en een betere omgang met de dieren", zegt Steffie van Horck. "We hopen dat scholen zich ook dit jaar weer massaal aanmelden, zodat we samen kunnen werken aan een maatschappij waarin kinderen én honden zich fijn voelen".

Wie als ouder, leerkracht of vrijwilliger interesse heeft in het Sophia SnuffelCollege, vindt meer informatie op www.sophiasnuffelcollege.nl. Aan het project zijn voor basisscholen geen kosten verbonden, zodat de lessen voor ieder kind toegankelijk zijn.

Uit de krant