KTS Voorhout heeft eerste regio Hotspot | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Brian bij 'zijn' Green car.Hij en zijn klasgenoot zijn het voertuig verder aan het verbeteren, | Foto Piet de Boer
Brian bij 'zijn' Green car.Hij en zijn klasgenoot zijn het voertuig verder aan het verbeteren, | Foto Piet de Boer (Foto: )

KTS Voorhout heeft eerste regio Hotspot

De KTS Voorhout heeft 16 oktober de eerste regionale Technology Hotspot geopend. Een modern schoollokaal waar nieuwe techniek te zien en te gebruiken is. Een experimenteerplek voor de school zelf, maar ook voor leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs. De Hotspot is een locatie voor technische projecten en te experimenteren met nieuwe techniek. Het uiteindelijke doel; is meer technische vakmensen opleiden.

Door Piet de Boer

De huidige leerlingen aantallen in de techniek van het Vmbo zijn onvoldoende voor de vraag naar technisch geschoolde jongeren. In de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek gaat het vooral om mensen in de bouw en de maakindustrie. Technici in verschillende disciplines zijn schaars. Omdat verwacht wordt dat het aantal leerlingen met 14 procent gaat dalen, is verandering van het technisch onderwijs noodzakelijk.

Vierde industriële revolutie
''We zitten midden in de vierde industriële revolutie'', volgens KTS-directeur Ton de Groot. Na de stoommachine, de elektriciteit, de computer is er nu de vierde revolutie met robotica, virtual en augmented reality. Daar gaat het technisch onderwijs op inspelen en ingrijpend vernieuwen. Met het project 'Sterk Techniek Onderwijs' worden drie onderwijsprogramma's aangepast: Bouwen Wonen Interieur (BWI), Produceren Installeren en Energie (PIE) en Mobiliteit en Transport (M&T).
De regio Leiden Duin- en Bollenstreek ontving daarvoor van het ministerie van OCW zeven miljoen euro. De zestig bedrijven die mee doen met het project dragen 1,2 miljoen bij. Totaal 8,2 miljoen.Het belangrijkste doel van de maatregelen is het verhogen van het aantal leerlingen dat een technische opleiding kiest. ''Dat staat bovenaan de lijst'', zegt De Groot.

Brians wagentje
Hoe de vernieuwing er in de praktijk uitziet was te ervaren in de Hot Spot het nieuwe techniek lokaal van de toekomst. Er staat een futuristisch wagentje met dikke fietsbanden. Gemaakt uit een bouwpakket van het staalbedrijf in IJmuiden. ''Deze elektrische Green car rijdt 45 kilometer per uur zonder begrenzer, zegt Brian. Hij is vierdejaars. Brian en zijn klasgenoot zijn 'de auto 'verder aan het verbeteren, zodat het karretje in de wedstrijd beter presteert dan vorig jaar. Brian glundert. Het gaat lukken.

Trots Teylingen
De gemeente Teylingen is 'supertrots' op de prestaties van de school in Voorhout verklaart Wethouder Arno van Kempen. ''Er is hard gewerkt.'' Straks komt er een Hotspot in Katwijk en twee in Leiden. De vernieuwing van het techniek onderwijs komt van onderop. Vanaf 2023 wordt techniek een verplicht vak in het primair onderwijs. Op de Hot Spots kunnen de leerlingen dan lessen volgen en werken met de nieuwste techniek. Wethouder Van Kempen die de snelle verwezenlijking van de Hotspots regionaal mogelijk heeft gemaakt mocht openen. Hij zag op het scherm een drone door de gang van de school vliegen naar het nieuwe techniek lokaal. Om dit technisch hoogstandje ambachtelijk te bekronen gaf hij een krachtige, ambachtelijke klap op een rode knop om de Hot Spot te openen.


Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>