Logo deteylinger.nl
Warmond

Op de fiets door het boerenlandschap tijdens Open Monumentendag

  Historie
Foto: pr.

Warmond • Het thema van de Open Monumentendagen 2017 is "Boeren, Burgers en Buitenlui". En omdat het zelf weinig boerderijen bezit, heeft grote buur Leiden dit jaar met een aantal buurgemeenten, een fietskaart ontwikkeld. De verschillende fietsroutes vormen samen een ontdekkingstocht door de hele regio op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Op de uitgebreide kaart staan ook de bezienswaardigheden en activiteiten in Warmond, Kaag en Braassem, Oegstgeest, Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude. Iedereen kan zijn eigen tocht rijden door Leiden en het omringende boerenland.

Pontjes

Zo zal salonboot "de Heere Schouten" varen naar de Zwanburgermolen, zijn de tuinen en proeverij op buitenplaats Vroenhof weer geopend en kunnen bezoekers de boerderij van Vergeer bezoeken in de prachtige Hemmeerpolder. In het boekje bij de fietstocht staat het volledige programma en de route van Warmond via de pontjes naar Kaagdorp en Vennemeer beschreven.

Wie zijn die buitenlui?

"Boeren, burgers en buitenlui!" Zo riep de dorpsomroeper op het dorpsplein de mensen in Warmond tot zich, voordat hij het nieuws verkondigde. Nou klinkt zo'n opsomming natuurlijk prachtig, maar wie bedoelde de omroeper daar precies mee? De boeren zijn de inwoners van het platteland en de burgers de bewoners van de stad. Maar wie zijn die buitenlui? Zijn zij de bewoners van een buitenplaats? Of mensen die buiten de muren van de stad wonen?

Zo begint ook het boekje van de Warmondse Open Monumentendagen. Wist u dat de opleiding tot biologisch-dynamische landbouw haar oorsprong in Warmond heeft? En dat de bekende stier van Potter, die in het Mauritshuis hangt is gebaseerd op Warmonds vee - als we tenminste de 18e eeuwse Warmondse arts en natuuronderzoeker Johannes Le Francq van Berkhey mogen geloven?

De kaart en het begeleidende boekje van de Open Monumentendagen zijn te verkrijgen bij de VVV, Gemeentehaven 3 in Warmond of te downloaden vanaf de website van de Heere Schouten, www.zwanburgerroute.nl.

Meer berichten