Logo deteylinger.nl
Foto: pr. /twitter KTS
Voorhout

Directeur Ton de Groot: 'Eindexamenleerlingen zullen niet het dupe zijn van de corona-crisis'

  Onderwijs

Voorhout • Ook de deuren van het Teylingen College KTS zijn sinds maandag gesloten. De middelbare school geeft veel praktijkonderwijs, leerlingen lopen stage en ook komen de examens eraan. Drukke en hectische dagen voor directeur Ton de Groot.

Directeur Ton de Groot is al dagen bezig om samen met zijn leraren te kijken wat mogelijk is. "Alle kinderen worden vandaag gebeld. Niet alleen om te vragen hoe het me ze gaat, maar ook om verdere afspraken te maken over de mogelijkheden van thuisonderwijs en het maatwerk dat daarvoor nodig is. Alle vakgroepen zijn druk bezig om lesmateriaal gereed te maken dat via de elektronische leeromgeving SomToday aan de kinderen wordt aangeboden.Naast het persoonlijke contact via SomToday ontvangen de ouders geregeld via e-mail en de website verdere informatie."

Daarnaast worden leerlingen ook aangespoord om te blijven bewegen met de ludieke dagelijkse KTS fitness challange.

Geen praktijk

Op de KTS volgen leerlingen onderwijs op het VMBO basis, VMBO kader of de TechMavo. Daarvan is een deel praktijkonderwijs. "Die vakken staan voorlopig helaas op pauze. De leerlingen gaan thuis alleen aan de slag met de vaktheorie." Daarnaast lopen de leerlingen ook geen stage meer, mede omdat veel bedrijven ook gesloten zijn. 

Gezelligheid missen

De komende weken zijn de leerlingen dus thuis aan de slag. De Groot: "De mentoren zullen in ieder geval proberen om geregeld contact te onderhouden met onze leerlingen. Ik denk dat de leerlingen na een aantal dagen toch de onderlinge gezelligheid van de school zullen gaan missen. Ikzelf in ieder geval zeker. Het is maar stil en saai nu op de KTS."

Examens

De centrale examens komen er ook aan en staan gepland voor halverwege mei. Er is nog geen duidelijk over het verloop na 6 april. De Groot: "Wij hebben van de overheid nog geen duidelijkheid gekregen over hoe wij moeten handelen met de examens.Ik denk overigens dat de gevolgen zullen meevallen. Verder verwacht ik dat de onderwijsinspectie coulant zal zijn. De leerlingen zullen niet de dupe zijn van de corona-crisis." 

Dat de school niet open is, betekent niet dat er niets gedaan kan worden. "Via SomToday kunnen examenleerlingen wel flink oefenen uit de examenbundels, en via e-mail vragen stellen aan hun docenten."

De schoolonderzoeken op de KTS zijn grotendeels afgerond. De inhaaldag kan de school uitstellen, evenals de beroepsgerichte examenonderdelen.

'Hoop dat de gevolgen meevallen'

De Groot is al veertig jaar werkzaam in het onderwijs. Een crisis zoals deze had hij nooit kunnen bedenken, zegt hij. "We zullen hier nog lang aan terug denken. Ik hoop vooral dat de gevolgen zullen meevallen en dat wij weer spoedig onze leerlingen gezond kunnen verwelkomen op de KTS."

Meer berichten