Logo deteylinger.nl
Onderaanzicht van het carillon van het bestuurscentrum.
Onderaanzicht van het carillon van het bestuurscentrum. (Foto: pr./HKV)
Voorhout

Toch restauratie van carillon in toren Bestuurscentrum

  Politiek

Voorhout • Het carillon zal toch weer vanuit de toren van het Bestuurscentrum klinken. De gemeenteraad heeft besloten om B&W op te dragen nog dit jaar de restauratie van het instrument door te voeren.

Door Nico Kuyt

In de gemeenteraad kwam Kees den Elzen van de Historische Kring Voorhout een vurig pleidooi houden om het klokkenspel in ere te houden. De pijpjes zijn hopeloos verroest, maar Den Elzen verzekerde dat het carillon door het grootste deel van de inwoners hogelijk gewaardeerd wordt en een stukje kunst is in de buitenruimte. Muziek is nu eenmaal een immateriële kunst. Vraagtekens plaatste hij bij het vastroesten van de bronzen voorwerpen en de klachten over het geluid schoof hij terzijde. "Het klokkenspel is een deel van het karakter van Voorhout geworden. Dat geldt voor bewoners en voor alle bezoekers aan het Raadhuisplein en het Kerkzicht, die hier al dan niet toevallig zijn als deze melodieën te horen zijn. We doen een dringend beroep op u om de besluitvorming ten aanzien van het carillon te herzien", zo riep hij de raad op en kreeg meteen gehoor.

Een motie van CDA en GroenLinks riep B&W op om nog dit jaar de klokjes op te poetsen, werkveilig te maken en in een goede staat te brengen. En tevens een meerjarenonderhoudsplan met bijbehorende begroting voor het carillon op te stellen. En dat doet de bellen blijven rinkelen. Met 13 tegen 10 stemmen werd de motie aangenomen. Alleen VVD en Trilokaal stemde tegen.

Meer berichten