De molenaar (Hein van Schie) krijgt bezoek van een van de plaatselijke lijsttrekkers, gespeeld door Saskia Neuijen. | Foto: pr./Ruud van der Loos
De molenaar (Hein van Schie) krijgt bezoek van een van de plaatselijke lijsttrekkers, gespeeld door Saskia Neuijen. | Foto: pr./Ruud van der Loos Foto: pr.

Sint Matthias speelt politiek spel met 'Lijk in de kast'

Verenigingen

Warmond • In de peilingen staan ze nagenoeg gelijk en samen met hun politiek adviseurs proberen ze de nek-aan-nek-race in hun voordeel te beslissen. Toneelgroep Sint Matthias speelt op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober de klucht 'Lijk in de kast'.

Op zaterdag 6 oktober was de première van het toneelstuk in Het Trefpunt. De klucht 'Lijk in de kast' van toneelauteur en recensent Anne Terwisscha is ingestudeerd onder leiding van de ervaren Noordwijkse regisseur Sjaak van Schie. Het verhaal gaat over twee lijsttrekkers van plaatselijke politieke partijen, gespeeld door Saskia Neuijen en Bram van Leuveren, die elkaar stevig in de haren zitten op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen. In de peilingen staan ze nagenoeg gelijk en samen met hun politieke adviseurs, gespeeld door 'terug van weggeweest' Anne Schavemaker en Peter Krikke, proberen ze deze nek-aan-nek race in hun voordeel te beslechten.

Een enorm meningsverschil over de bestemming van een molen leidt tot temperamentvol spel, waarbij de molenaar, gespeeld door Hein van Schie, zich op de door hem zo leuk gespeelde wijze laat overtuigen door beide politici. Een mooie rol als conciërge van het verkiezingslokaal wordt neergezet door nieuwkomer Judith Wijkhuizen. Esther van Leeuwen speelt overtuigend de one-night-stand van de linkse politicus Robert.

Tijdens het stuk draait er veel om de opnames die voor een politiek portret gemaakt worden door cineast Fred, gespeeld door Marcel Vooren. Zijn camera is door de vereniging aangeschaft na sponsoring door het Jacoba van Beierenfonds. De camera wordt voortaan ingezet bij de toneelrepetities om de acteurs beter te laten zien waar hun spel verbeterd kan worden.

Nog twee voorstellingen

'Lijk in de kast' wordt door Matthias nog gespeeld op vrijdagavond 12 en zaterdagavond 13 oktober in de theaterzaal van Het Trefpunt (Herenweg 80). Beide voorstellingen beginnen om 20.15 uur. De toegang bedraagt 6 euro per persoon en kaarten zijn verkrijgbaar voor aanvang van het stuk aan de deur van het theater. Donateurs van Matthias verkrijgen gratis toegang op vertoon van hun donateurskaart.Tijdens de pauze zijn er lootjes voor de loterij te koop om een deel van de kosten van de voorstelling te financieren. | Foto: pr./Ruud van der Loos

Uit de krant