Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Ophokplicht voor krachtig kraaiende hanen

Politiek Teylingen

Teylingen • Hanen die in een stevig decibel in de morgenuren kraaien, krijgen te maken met de gemeentelijke handhavers. Zij zijn dus gewaarschuwd. Even de snaveltjes dicht.

Door Nico Kuyt

De raadscommissie Bestuur was het er vorige week maandag over eens. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is een artikel opgenomen om de luidruchtige hanen nu even flink aan te pakken. Er geldt een ophokplicht voor dat robuust mannelijk pluimvee met een iets te sterke keel. De buren mogen namelijk niet in de nachtelijke uren verstoord worden in hun slaap. Aanleiding is een enkel incident dit jaar met een haan in Sassenheim. Het bewuste beest was begaafd met een zeer krachtig keelgeluid, wat de buren tot een zeker ongenoegen oprispte. De gemeente bleek niet bij machte om in te grijpen om zo de nachtelijke rust weer te herstellen, want de APV voorzag hierin namelijk niet. Het kraaien bleek geheel legaal. Maar een maatregel bleek echter ook niet nodig, want de haan streek vooraf het vaantje waardoor het probleem zich op natuurlijke wijze zich oploste. Niettemin is nu in de APV een artikel opgenomen om toekomstig mannelijk pluimvee met teveel zangtalent hun stem te laten ontzeggen.

In de toekomst overlast voorkomen

In de raadscommissie Bestuur had Frans van Swieten (Trilokaal) nog wel wat bedenkingen bij het kelen van de hanen. Hoe ga je dat handhaven, zo was zijn vraag. Moet het niet gelden voor alle huisdieren, zoals honden. Maar volgens burgemeester Carla Breuer is er na dit incident met de krachtige kraaiende haan toch een bestuurlijke middelmodus gevonden door het nemen van een niet al te hele drastische maatregel. Om zo in de toekomst de overlast te voorkomen. De gemeente regelt daarmee niet meer dan nodig is. Je kan je voorstellen dat het ook voor driftig blaffende honden in de nachtelijke uren zou kunnen gelden, maar de gemeente blijft voorlopig bij een plicht van ophok van voor de buren al te luidruchtig pluimvee. De haan blijft een incident, maar met de nieuwe APV heeft de gemeente volgend jaar mogelijkheden om op te treden tegen het al te robuust natuurlijk gedrag van hanen die de hennen met hun aangenaam luidruchtig decibel hun wensen te imponeren. En helaas niet hun buren.

Uit de krant