Afbeelding
Foto: pr.

Communicatie rond nieuwe zendmast ProRail kon beter, zegt B&W

Politiek Voorhout

Voorhout • B&W erkent dat de vergunning voor een GSM-R mast voor het netwerk van ProRail aan de Spoorlaan, de communicatie beter had gekund. Diverse bezwaarmakers hebben kenbaar gemaakt dat zij onvoldoende zijn geïnformeerd. B&W gaat er in de toekomst scherper op toezien en bijvoorbeeld een apart communicatiemoment laten houden, zoals een inloopavond.

Door Nico Kuyt

De Bezwaarcommissie concludeerde dat er weliswaar geen gegronde redenen zijn om de vergunning te weigeren, maar dat de communicatie over het bouwplan voor de vergunning door ProRail is opgepakt en dat B&W niet het gemeentelijke antennebeleid heeft gevolgd. Volgens B&W sloot het informeren van omwonenden door de indiener beter aan bij de nieuwe manier van participeren en communiceren met omwonenden en inwoners. Daarbij wordt uitgegaan van meer initiatief vanuit de omgeving en de initiatiefnemers voor wat betreft communicatie. Dat wil in de praktijk zeggen dat bij initiatieven aan de voorkant van het indienen er wordt gecommuniceerd door de initiatiefnemer en de gemeente eventueel aanstuurt. 

Communicatiemoment

De Bezwaarcommissie raadt B&W aan, mede gelet op de nog altijd voortdurende maatschappelijke discussie over antenne-installaties, in toekomstige gevallen, voorafgaand aan het verlenen van een vergunning, omwonenden in de gelegenheid te stellen om hun zienswijze naar voren te brengen over een bouwplan voor het plaatsen van een antenne. B&W verklaart dat weliswaar de omwonenden wel door ProRail zijn geïnformeerd over deze mast, maar bij een volgende vergunning scherper zal toezien op het in kennis stellen van de omgeving. 

“Afhankelijk van de binnengekomen reacties bij de gemeente, dan wel bij de aanvrager, zal een gepast aanvullend communicatiemoment worden georganiseerd. Dit is bijvoorbeeld een inloopavond waarbij omwonenden een reactie kunnen geven”, zo schrijft B&W in een antwoord over de door de fractie van het CDA gestelde vragen.

Uit de krant