Afbeelding
Foto: archief

Meerderheid commissie voor ‘toekomststoel’

Algemeen

TEYLINGEN •  Een meerderheid tekende zich af in de raadscommissie Bestuur voor het laten maken van een toekomststoel. In de raadzaal zal deze lege zetel de toekomende generaties symboliseren. Zij zitten zo mede aan de raadstafel.

Door Nico Kuyt

De toekomststoel is een idee van Jan Terlouw om bij elke raadsvergadering en overleg de raadsleden scherp te houden en de toekomst mee te wegen in de beslissingen van vandaag. 

Voor Teylingen, naast de 25 raadsleden, wordt er een 26e lege zetel neergezet. Het CDA, met mede-indieners ChristenUnie en D66, diende een motie in om, na een ontwerpwedstrijd, zo’n stoel te laten maken van gebruikt hout door leerlingen van de KTS. Kinderen van een basisschool zouden deze dan gaan beschilderen onder begeleiding van raadsleden met verven in de vingers. De stoel zou ook nog door de gemeente kunnen reizen, zodat hij zichtbaar is voor de inwoners. 

Een meerderheid van de fracties in de raadscommissie kon het voorstel omarmen. Wat B&W vindt van de stoel is niet bekend, want het was een motie voor de gemeenteraad zelf, maar de commissie zag het wel zitten. De fracties Progressief Teylingen en GroenLinks wilden tijdens de vergadering spontaan ook mede-indiener zijn.

Kale stoel

Aan de andere kant waren er drie fracties die er nog niets in zagen. De Partij voor Teylingen vond het maar een symboolpolitiek. “Beter gekopieerd van Jan Terlouw dan zelf verzonnen.” In plaats van gemeentegeld te geven aan een kale stoel was het in de ogen van de fractie beter om de KTS mooie afvalbakken te laten maken. Dan ben je echt bezig aan een schone omgeving. Ook Forum voor Democratie dacht alzo. ‘Geplakte houtjes die geen probleem oplossen’, schamperde de fractie. De VVD kon nog een eindje meegaan, maar zag meer in participatie van de jeugd dan een lege stoel. “Meer betrokkenheid van de jeugd. Zet dan daadwerkelijk iemand in die stoel.” 

Zo de motie er bijlag, zag de fractie er geen nut in. Ook onder de voorstanders van de stoel klonk bijval voor meer betrokkenheid van de jongeren in het politieke gebeuren. De indieners gaan in de loop naar de raadsvergadering op 2 februari kijken of de motie nog aan te passen valt.

Uit de krant

Uit de krant