Omroep Max zoekt uit: Waarom werd burgemeester Ketelaar vermoord? | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
De plaquette voor burgemeester Ketelaar.
De plaquette voor burgemeester Ketelaar. (Foto: pr.)
Warmond

Omroep Max zoekt uit: Waarom werd burgemeester Ketelaar vermoord?

  Historie

Warmond • Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze - voor de meeste mensen onbekende - monumenten. In de zesde aflevering, die vanaf vandaag te beluisteren is, staat het verhaal achter een plaquette in de muur van het oude kerkhof van Warmond centraal.

In de muur van het oude kerkhof in Warmond is een plaquette aangebracht ter herinnering aan de executie van burgemeester Ketelaar. In de nasleep van Dolle Dinsdag is hij in zijn woonplaats in Zuid-Holland door Duitse soldaten gearresteerd en op 6 september 1944 zonder vorm van proces doodgeschoten.

Verhoren

Burgemeester Ketelaar van Warmond was tijdens de oorlog een bemiddelaar. Warmond zat vol met Duitsers die even tot rust kwamen in dit liefelijke Zuid-Hollandse dorpje, wanneer zij terugkwamen van het oostfront. Het verzet was ook erg actief. Na Dolle Dinsdag in september 1944 heerste er chaos: was Nederland bevrijd, of niet? Wie had er de regie? Tijdens de bemiddeling tussen de overheersers en het verzet ging het mis. Ketelaar werd vastgezet en vermoord. Alles rondom deze moord is in de archieven terug te vinden. Van de weduwe Ketelaar, verzetsleden en degene die het schot loste zijn verhoren opgenomen na de oorlog. Waarom werd de burgemeester vermoord?

Onderzoeker André van Noort van het Erfgoed Leiden En Omstreken gaat in deze aflevering samen met Jaap Ketelaar, de zoon van de burgemeester, naar het monument in de oude muur. Ook zoekt hij in het dossier dat een jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog is opgemaakt naar aanwijzingen voor nog onbeantwoorde vragen.

Over Verstilde Verhalen

Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land.

Luister hier aflevering 6 van Verstilde Verhalen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>