Uit handen van St. Hubertusvoorzitter Ton van der Zwan ontvangt Matthijs Ribberink de wisselbeker. | Foto: pr.
Uit handen van St. Hubertusvoorzitter Ton van der Zwan ontvangt Matthijs Ribberink de wisselbeker. | Foto: pr.

Matthijs Ribberink zaalschietkampioen St. Hubertus

Algemeen Sport

Voorhout • In de finale van het zaalschietkampioenschap van Schuttersvereniging St. Hubertus is Matthijs Ribberink vrijdag op de valreep kampioen geworden. De beslissing viel in de allerlaatste ronde tegen zijn vader Eduard Ribberink. Door een gelijke eindstand troefde Ribberink jr. hiermee de grote kanshebber Jeroen Schulte af.

De strijd in de finale ging tussen de schutters Matthijs Ribberink jr., Jeroen Schulte, Eduard Ribberink en Gijs Ravensbergen. De eerste wedstrijd leverde winst voor Gijs Ravensbergen op. Hij won met een punt verschil van Ribberink sr. (110-109). Ribberink Jr. won, ook met een punt verschil, van Jeroen Schulte, zijn grote rivaal (114-113). In de volgende strijd moest Ravensbergen het loodje leggen tegen Matthijs Ribberink (109-108). Hiermee kwam Ribberink jr. op vier wedstrijdpunten.

Beslissing in de laatste minuten

Jeroen Schulte won ook van Ravensbergen en Ribberink sr. en scoorde daarmee eveneens vier wedstrijdpunten. Matthijs Ribberink was daarmee eigenlijk al zaalschietkampioen. Normaliter wint hij van Ribberink sr. In deze familiestrijd tussen vader en zoon gaven beide schutters echter geen enkele krimp. De eerste kaart gaf een winst voor Eduard Ribberink 55 tegen 54 punten. Dat was een tegenvaller voor Ribberink jr. Mocht hij de laatste kaart ook verliezen, dan zou het kampioenschap naar Jeroen Schulte gaan. Door een 60-kaart, helaas op het verkeerde moment, was zijn gemiddelde hoog, waardoor dat de doorslaggevend zou zijn. De beslissing viel in de laatste minuten. Een 53-kaart voor Ribberink sr. en een 54-kaart voor Ribberink jr. Daarmee eindigde de strijd in een gelijk spel 109 tegen 109 en kreeg Matthijs Ribberink een wedstrijdpunt. Met die nipte overwinning behaalde hij dus op de valreep voor de vierde maal het zaalschietkampioenschap naar zich toe en had Schulte het nakijken.

Wijziging

Het was na elf jaar voor het laatst dat St. Hubertus de competitie op deze wijze hanteerde. Tijdens de jaarvergadering voorafgaand aan de finale gingen de leden akkoord met een voorstel voor een andere opzet van de competitie. Deze zal bestaan uit vier klassen met vier klassenkampioenen en de mogelijkheid van promotie en degradatie. In de finale schieten twee schutters uit elke klasse in twee poules een halve finale. De winnaars uit beide poules strijden daarna om het kampioenschap.

Een commissie van drie leden bekijkt op korte termijn de mogelijkheden om de toegang tot de schuttersvereniging te verruimen. St. Hubertus kampt met een terugloop van leden.

Uit de krant