Lisa van der Geest (r) eindigt als derde bij de marathon. | Foto: pr. / Arjen Vervoort

'Bronzen' nieuwjaarsdag voor schaatster Van der Geest

Sport Warmond

Warmond • Een sportief belangrijk begin van het jaar voor de marathonschaatsers op zondag 1 januari. Het Nederlands Kampioenschap op kunstijs werd voor de Warmondse Lisa van der Geest een succesvolle wedstrijd met een derde plaats.

De wedstrijden begonnen met de veteranen (39+), die strijd werd gewonnen door Erben Wennemars. Na de veteranen kwamen de dames aan de start en vanaf het begin waren Iris van der Stelt en Lisa van der Geest zeer actief. Beide dames zijn lid van de Warmondse IJsclub en rijden voor de marathonploeg MKBasiscs.nl. In de eerste kopgroep van vier zat Iris van der Stelt en nauwelijks waren zij teruggehaald of Lisa van der Geest probeerde weg te komen. Na 22 ronden was het weer de beurt aan Van de Stelt en zo wisselden beide WIJC-ers elkaar af tot ongeveer halverwege koers.

Nadat 54 van de 100 ronden afgelegd waren, was er een kopgroep van vier: Carien Kleibeuker en Irene Schouten, beide rijdend voor dezelfde ploeg, Janneke Ensing en Lisa van der Geest. Zij namen vooral door het kopwerk van Kleibeuker een ronde voorsprong. Met nog 30 ronden op de teller haalden ze het peloton in en namen daar gelijk de koppositie over. Van der Stelt probeerde nog een keer weg te komen met een groep van vijf, maar omdat daar Janneke Ensing bij zat werd er alert gereageerd en vijftien ronden voor tijd was het weer één grote groep.

Sprint

Het peloton sprintte af en het viertal met een ronde voorsprong moest nog vijf ronden rijden om de uiteindelijke winst. Kleibeuker hield het tempo zo hoog dat een uitlooppoging geen kans van slagen had. In de laatste ronde kwam de zeer rappe Irene Schouten als eerste over de finish. Janneke Ensing finishte net als vorig jaar als tweede en Lisa van der Geest werd derde tijdens dit NK marathon op kunstijs. Loesanne van der Geest sprintte met het peloton af en finishte in haar eerste NK op de elfde plaats.

NK afstanden

Op vrijdag 30 december waren deze snelle marathondames ook al actief tijdens het NK afstanden. Carien Kleibeuker werd Nederlands kampioen op de 5 km in 6.58.78, Lisa van der Geest finishte als zevende (7.05.07).