Terwijl de woordvoerder van de bewoners zijn inspraak houdt, luistert een volle publieke tribune. | Foto: Nico Kuyt
Terwijl de woordvoerder van de bewoners zijn inspraak houdt, luistert een volle publieke tribune. | Foto: Nico Kuyt

Bewoners spreken in over nieuwbouw in de Herenstraat

Politiek Voorhout

Voorhout • Met een volle publieke tribune hebben bewoners rond de Herenstraat via de inspraakmicrofoon de raadscommissie Ruimte toegesproken. Zij zijn tegen de toename van de parkeerdruk door de nieuwbouw van winkels en appartementen aan de Herenstraat 110 tot en met 116 en zijn al naar de rechter gestapt.

Door Nico Kuyt

De inspraak werd gehouden namens de bewoners van de Prins Bernhardstraat en de Irenestraat. Zij zijn niet perse tegen de herontwikkeling. Dat vinden zij 'een goede zaak', mits maar voldaan wordt aan de gestelde wettelijke parkeernormen. Echter, in het bouwplan zijn slechts 34 parkeerplaatsen opgenomen. Het leidt tot een tekort aan negen parkeerplaatsen en met een meest ongunstige berekening zelfs van 35.

Parkeernorm

B&W heeft eerst een ontheffing van de parkeernorm geweigerd, maar na bezwaar van de ontwikkelaar is deze alsnog verleend. De bewoners gaven vorige week aan dat het nu al vol is, waardoor soms fout wordt geparkeerd. Het plan ontneemt ook nog eens circa drie parkeerplaatsen uit de Irenestraat.

Communicatie

Ook over de communicatie zijn de bewoners zuur. Zij geven aan niet één keer benaderd te zijn, niet door de gemeente, noch de ontwikkelaar, om te praten over het probleem met die parkeerplaatsen. Inmiddels zijn de bewoners in beroep gegaan. De argumentatie die de ontwikkelaar de Raad Bouw geeft over de parkeerplaatsen is in de ogen van de buren flinterdun. Zij zijn het niet eens dat dat de extra parkeerdruk die het bouwplan gaat opleveren 'in theorie in de omringende straten kan worden opgelost'. Het plan voldoet naar hun mening niet, maar de gevolgen worden afgewenteld op de buurt.

Zij hopen dat de rechtbank B&W terugfluit en dat de commissie B&W om opheldering vraagt en er op wijst dat ze er zijn voor de inwoners van de gemeente en niet voor de winstgevendheid van een projectontwikkelaar.

Uit de krant