Richard Heus, eigenaar van een koffietruck bij station Sasseheim, zei te hopen op een soepelere regeling voor bijzondere standplaatsen. | Tekst&Foto: Esther Luijk
Richard Heus, eigenaar van een koffietruck bij station Sasseheim, zei te hopen op een soepelere regeling voor bijzondere standplaatsen. | Tekst&Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Discussie over het standplaatsenbeleid in Teylingen

Algemeen

Een inspraakavond over het standplaatsenbeleid in Teylingen, om een beeld te krijgen wat er allemaal mis is en juist goed gaat. Afgelopen donderdagavond kwamen veel mensen op deze informatiebijeenkomst af. Niet alleen belanghebbenden, maar ook enkele geïnteresseerde burgers mengden zich in de discussie over de plek van de markt en de andere kramen in Teylingen. Het was geen avond voor oplossingen, maar voor het in kaart brengen van de knelpunten.

In 2011 stelde het college de 'beleidsregel Standplaatsen' vast. In deze beleidsregel staat ook dat het beleid na vier jaar geëvalueerd en wanneer nodig herzien moet worden. Een aantal jaar te laat dus, deze bijeenkomst, maar daardoor niet minder goed bezocht. De algemene informatie die vooraf gegeven werd, bleek geen overbodige luxe voor de aanwezige burgers, die veelal weinig kennis hadden van het beleid. Zo blijkt een standplaats iets anders te zijn dan een marktplaats en zijn er ook binnen de standplaatsen nog verschillende mogelijkheden.

Soepeler regeling

De standplaatshouders, zoals de bloemenman op de hoek van de Beatrixstraat in Voorhout, zijn over het algemeen erg tevreden met de gang van zaken. Alleen de standplaatshouders van Warmond hebben een verbeterpunt. Leny van Schie en haar man staan met hun bloemenkraam op het parkeerterrein van de gemeentehaven, waar zij regelmatig fout geparkeerde auto's treffen. Op die manier moeten zij en de vier andere standhouders anders gaan staan en nemen zij nog meer parkeerruimte in beslag, wat weer tot klachten leidt. Ze pleit daarom voor betere aanduiding of een wegsleepregeling. De TOV Warmond ziet de kramen het liefst verplaatst worden richting de Koudenhoornbrug, om meer parkeerplaatsen over te houden. Richard Heus, eigenaar van een koffietruck bij station Sasseheim, hoopt op een soepelere regeling voor bijzondere standplaatsen, zoals stations. Door het algehele gebrek aan een regelgeving wordt hij nu van het kastje naar de muur gestuurd. Wethouder Brekelmans gaf aan dat dit in het nieuwe beleid zeker meegenomen wordt. Het bestuur van de weekmarkten in Teylingen was iets minder enthousiast over het huidige beleid. De standplaatshouders, die vooral in Sassenheim bijna de hele week een plek hebben op het marktplein, zouden voor verwarring zorgen bij het winkelend publiek. Daarbij zijn ze een grote concurrentie voor de marktlui op donderdag. Zowel het bestuur als de TOV pleit voor een betere verdeling van deze standplaatshouders over het dorp, zodat ze elkaar niet in de weg zitten. Uit vrijwel alle hoeken klonk de boodschap dat de gemeente op zoek moet gaan naar een evenwichtig aanbod. Standplaatshouders moeten de markten versterken in plaats van beconcurreren.

Uit de krant