Afbeelding
Foto: pr.

'Dit kasteel staat gewoon in onze achtertuin!'

Algemeen Verhalenkaravaan

Verhalenkaravaan • Burgemeester Carla Breuer bezocht de ruïne van Teylingen en sprak met de beheerder, Gerard Rutgrink. Al van jongs af aan is hij gefascineerd door het kasteel. "Ik hou van de sfeer hier: het is oer."

Het hoveniersbedrijf van Gerard Rutgrink ligt pal naast de ruïne van Teylingen. Toen hij 35 jaar geleden bedrijfsruimte zocht, stond de schuur – een voormalige botenloods – te huur. Hij aarzelde geen moment. Al sinds zijn jeugd heeft hij een zwak voor de resten van het kasteel. "Vanuit mijn slaapkamer van ons huis aan de Loosterweg had ik uitzicht op de donjon – de woontoren."

Dat hij er ooit zó dichtbij zou zitten, had hij niet durven dromen. Zijn lievelingsplekje is te vinden achter het kantoor: een klein terrasje met een vlonder naast de slotgracht. De donjon torent er indrukwekkend bovenuit. "Als ik wat moeilijks uit heb zitten rekenen, zoek ik hier graag even de stilte op. Op een rustige zomeravond is het genieten: het water spiegelt, waterhoentjes zwemmen. En als het stormt, is het óók prachtig: dan wordt het water rondom de ruïne weggeblazen en stuwt het hier omhoog. Dit uitzicht is toch uniek?!"

De wand van het kantoor hangt vol met afbeeldingen van het kasteel in vroeger eeuwen, in de boekenkast staan tal van naslagwerken. Op een plank prijkt een diorama dat een goed beeld geeft van hoe het kasteel eruit moet hebben gezien in zijn gloriedagen. Rond 1200 werd een ringmuur gebouwd, later kwamen daar een donjon en een voorburcht bij. Lang had het kasteel de functie van jachtslot en houtvesterij. "Hier lag een fantastisch jachtgebied: er werd volop gejaagd en er waren regelmatig feesten en partijen", vertelt Gerard.

Lees verder in De Teylinger van woensdag 15 november.

Uit de krant