Stichting Oud Sassenheim heeft een eigen centrum, de Coy. De eerste expositie gaat over basisscholen in Sassenheim. | Foto: pr.
Stichting Oud Sassenheim heeft een eigen centrum, de Coy. De eerste expositie gaat over basisscholen in Sassenheim. | Foto: pr. Foto: pr.

Oud Sassenheim opent eerste expositie in De Coy

Historie

Sassenheim • De Coy is de naam van het nieuwe onderkomen van de Stichting Oud Sassenheim. Het gebouw aan de Kagerdreef is de afgelopen maanden flink opgeknapt. Op vrijdagmiddag 24 november verricht wethouder Kees van Velzen de officiële opening. De eerste tentoonstelling, 'Basisscholen van Sassenheim' wordt geopend door twee trouwe donateurs van de stichting.

Stichting Oud Sassenheim (SOS) kreeg in april dit jaar de sleutel van de voormalige peuterspeelzaal aan de Kagerdreef 72. Het pand stond al een aantal jaar leeg. De Stichting Oud Sassenheim (SOS) was op zoek naar een centrale locatie voor haar collectie en haar activiteiten en stelde daarom aan de gemeente voor het pand over te nemen. In januari ging het college van B&W akkoord en kocht SOS het pand voor het symbolische bedrag van 1 euro. Sindsdien hebben vrijwilligers het pand verbouwd. "Deze lui zijn goud waard geweest", zegt voorzitter Alfred Pop. "Zonder hen waren we nooit zo ver gekomen". De Coy, vernoemd naar de vroeger in de buurt gelegen eendenkooi, heeft zalen voor inloopbijeenkomsten en tentoonstellingen, een archiefruimte en een computerruimte.

Kroontjespen

De eerste tentoonstelling in het nieuwe gebouw gaat over de basisscholen in Sassenheim. Pop: ""Eindelijk kunnen we nu eens laten zien wat we allemaal in huis hebben. Leerlingen van nu groeien op met digiborden en hebben geen idee wat een kroontjespen is en hoe het er vroeger op school aan toeging. De vele attributen en klassenfoto's zijn ook leuk voor de oudere Sassemer". SOS wil basisschoolklassen uitnodigen de tentoonstelling te bezoeken. Maar eerst is er nog de officiële opening van de expositie. Die wordt verricht door donateurs mevrouw Oudshoorn en meneer Hoogervorst.

Op zaterdag 25 november is het van 10.30 tot 17.00 uur open huis voor donateurs en andere belangstellenden. De toegang is gratis.

Uit de krant