Kinderen van basisschool de Buitenplaats in Warmond proosten op de nieuwe naam en het nieuwe logo van de Sophia Scholen.| Foto: pr./ Frank van Beek
Kinderen van basisschool de Buitenplaats in Warmond proosten op de nieuwe naam en het nieuwe logo van de Sophia Scholen.| Foto: pr./ Frank van Beek

Nieuwe interim-bestuurder bij Sophia Scholen

Onderwijs

Regio • Floris Dekker is per direct interim-bestuurder bij Sophia Scholen, de overkoepelende organisatie voor katholieke en christelijke basisscholen in de Duin- en Bollenstreek. Van bestuurders Sylvia Spierenburg en Ronald de Groot werd in december afscheid genomen.

''Ik verwijs u naar de brief gestuurd aan de ouders van de Sophia Scholen'' zegt Wim Jan Egtberts. Hij is sinds 2016 voorzitter van de Raad van toezicht. De bestuurders Ronald de Groot en Sylvia Spierenburg zijn niet ontslagen, zei Egtberts eerder tegen het Noordwijkerhouts Weekblad.

Fusie

De katholieke Sophia Stichting kampte enkele jaren geleden (2015) met ernstige financiële tekorten. De toenmalige directeur werd bedankt en op non actief gezet. Sylvia Spierenburg werd zijn opvolger. Zij heeft met een personeelsstop, materiële bezuinigingen en het terugdringen van het gebruik van de vervangingspool, de tekorten teruggedrongen. Niet veel later zocht de christelijke PCPO aansluiting bij de Sophia Stichting, omdat die stichting nog dieper in de schulden zat. Er zat niets anders op dan een fusie.

Er verdwenen wel een aantal katholieke en protestant christelijke scholen in de Bollenstreek. Niet door bezuinigingen, maar door het teruglopend aantal leerlingen, zo liet het bestuur vaak weten. Bijvoorbeeld De Beekbrug, locatie Diligence van basisschool De Rank, De Rembrandtschool. Bovendien fuseerden in Warmond Basisschool De Waaier (katholiek) en Het Landtgoed (protestant christelijk) tot De Buitenplaats.

Meerjarenplan

Dat het voltallige bestuur toch plaats moet maken is de uitkomst van een onderzoek ''naar de bestuurlijke opgave voor de toekomst''. Wat die opgave is kon Egtbers in die eerdere reactie niet zeggen. Op de site staat dat in juni van dit jaar al een meerjarenplan gereed zou moeten zijn. Daar is niets van vernomen. De brief aan de ouders besluit met de mededeling dat de Raad van Toezicht helaas heeft moeten besluiten om afscheid te gaan nemen van beide bestuurders. De bestuurlijke continuïteit van de organisatie is volgens de raad 'geborgd'.

'Positieve lijn'

Floris Dekker is op maandag 14 januari gestart als interim-bestuurder. Dekker was eerder werkzaam als directeur en leerkracht in het onderwijs. Dekker schrijft op de website van de Sophia Scholen: "Ik kijk er naar uit om als bestuurder mijn bijdrage te leveren aan de positieve lijn die Sophia Scholen na de fusie heeft ingezet, om zo de verdere ontwikkeling van goed onderwijs in Sophia Scholen samen met leerkrachten, medewerkers en directeuren verder vorm te geven."

Voor welke periode Dekker aan de slag gaat, is nog onbekend.

Uit de krant