Dorine Meijer.
Dorine Meijer. Foto: Picasa

Lekker lezen (en jezelf blijven ontwikkelen), tips van de bieb!

Algemeen

bieb • Je bent nooit te oud om te leren. Daarom is leren en jezelf ontwikkelen een speerpunt van de Bibliotheek Bollenstreek. Deze week geven vier medewerkers van de bibliotheek leestips over boeken die hen nieuwe of herkenbare inzichten, informatie en stof tot nadenken hebben gegeven. Het zijn heel verschillende boeken, over heel diverse onderwerpen. Wij wensen alle lezers verrassende inzichten en veel leesplezier toe.

Wij zijn ons brein | Dick Swaab

Lydia Verbart, collectiespecialist: "De titel van dit boek maakte mij nieuwsgierig. Het is een boeiend, lekker leesbaar boek over een interessant onderwerp, dat breed wordt behandeld. Ik vind het fijn dat verschillende thema's per hoofdstuk worden toegelicht, zoals sport en religie. De auteur geeft heldere voorbeelden, die herkenbaar zijn in het dagelijks leven. Het boek is wat mij betreft een echte aanrader, voor iedereen die meer wil weten over het brein en over de invloed van de hersenen op ons (dagelijks) leven."

De groene illusie | Maarten van Andel

Deze tip is van Joke de Vries, vestigingscoördinator in Oegstgeest. 'Het is een groene illusie om te geloven dat alles wat we gedurende honderdvijftig jaar […] hebben opgebouwd, kan blijven voortbestaan als we de fossiele brandstoffen in de komende dertig jaar afschaffen.' Maarten van Andel zet alle energieopties op een rij en weegt met een kritische blik de voor- en nadelen van de verschillende alternatieven. Het boek eindigt optimistisch met tips om thuis, op het werk, landelijk en wereldwijd CO2-uitstoot te reduceren en verduurzaming te realiseren.

De corporate tribe: organisatielessen uit de antropologie | Danielle Braun en Jitske Kramer

Eline de Visser, projectleider Taalhuis en Taalheld van de provincie Zuid-Holland (bruggenbouwer): "In dit managementboek wordt op een antropologische manier gekeken naar organisaties. Door organisaties als een stam te zien, met de leiders als chiefs en vastgeroeste tradities als totempalen, val je van de ene verbazing in de andere. Iedere stam heeft zijn eigen bizarre rituelen en van vreemde volkeren kun je heel wat leren. Inspirerend!" Dit boek is het managementboek van het jaar 2016.

Hoe word ik gelukkig? | Guus Kuijer

Dorine Meijer, collectiespecialist: "Ik was benieuwd wat Guus Kuijer op deze prikkelende vraag antwoordt. De belangrijkste woorden die hij gebruikt, zijn 'interesse' en 'passie'. Het maakt niet uit waar je je in verdiept, als je maar leert over iets of iemand anders. Dat verrijkt je en draagt bij aan een gelukkiger leven. Waarom dat zo is, vertelt Kuijer toegankelijk en met humor in dit inspirerende boek."

Uit de krant