De bestuurders Hans Al (Stek), Willem van Duijn (NWS) en Peter Pinkhaar (Vooruitgang) ondertekenen de intentieovereenkomst voor de fusie.
De bestuurders Hans Al (Stek), Willem van Duijn (NWS) en Peter Pinkhaar (Vooruitgang) ondertekenen de intentieovereenkomst voor de fusie. Foto: pr.

Fusie van woonstichtingen Vooruitgang, Stek en NWS

Algemeen

Teylingen • Woonstichting Vooruitgang gaat een fusie aan met collega-stichtingen Stek en de Noordwijkse Woningstichting (NWS). De drie bestuurders hebben hun handtekeningen gezet onder de intentieovereenkomst voor de fusie.

De drie verhuurders bundelen de krachten om naar eigen zeggen de betaalbaarheid, duurzaamheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen te kunnen garanderen. Aan de samensmelting van de drie corporaties tot één organisatie, gaat in eerste instantie een juridische fusie vooraf tussen Stek (met woningen in Lisse, Hillegom en Teylingen) en Vooruitgang.

Vooruitgang wil voor de zomer te fuseren in verband met afspraken met de Autoriteit Woningcorporaties, nadat de Sassenheimse stichting door een bestuurlijke crisis vorig jaar onder verscherpt toezicht kwam te staan. Voormalig bestuurder Steven Schrader is inmiddels weer binnen de Vooruitgang aan het werk, maar niet in een bestuurlijke functie. 

Geen samenwerking Antonius van Padua en Dunavie

De drie partijen waren al langer met elkaar in gesprek. Ook Antonius van Padua, de woonstichting uit Noordwijkerhout, was een gesprekspartner. Zij kozen voor een intentieverklaring met het Katwijkse Dunavie. Een samenwerking met vijf corporaties ziet Peter Pinkhaar, interim-bestuurder Vooruitgang, niet zitten. "Dat wordt een te grote corporatie."

Geen gedwongen ontslagen

De juridische fusie tussen Vooruitgang en Stek is voor 1 juli 2019 afgerond. De organisatorische fusie waaraan ook de NWS meedoet, vergt meer tijd. Er moet een nieuwe organisatie worden ingericht met een eigen ondernemingsplan, begroting en meerjarenraming. Ook worden besluiten genomen over de huisvesting en ICT-systemen. Daarover gaan de drie partijen de komende periode in gesprek. Er vallen geen gedwongen ontslagen, laten de bestuurders weten. Er komt wel minder management. Of iedere corporatie zijn eigen kantoor houdt, is nog onbekend. De 'lokale verankering' is wel belangrijk, zeggen de bestuurders. Te denken valt dan ook aan een balie of een lokaal loket. 

De komende periode wordt ook het huidige beleid geëvalueerd. Te denken valt dan aan het al dan stopzetten van projecten als de zorgserre en de buurtkamers. 

Met ingang van 1 januari 2020 kan de fusie helemaal rond zijn. Dan verhuurt de nieuwe woonstichting in totaal 11.000 woningen.

Uit de krant