Ondernemer Cees van der Meij was de eerste gast in 'Levenskunst'. | Foto: PR
Ondernemer Cees van der Meij was de eerste gast in 'Levenskunst'. | Foto: PR

Geslaagde start van Levenskunst in Paraplu

Algemeen

Afgelopen zondag startte in de Paraplu te Voorhout, de eerste bijeenkomst van Levenskunst. Ondernemer Cees van der Meij schoof aan als eerste gast.

In de stijlvolle winkel werd Cees aan de grote sociale tafel geïnterviewd door Erik Hietkamp en Piet Overduin. Hoe laveert Cees door zijn zakelijk en persoonlijk leven, in goede en slechte tijden?. Rondom hem zaten zo'n 30 toehoorders, evenveel mannen als vrouwen, merendeel al behoorlijk gevormd door het leven. Een pianist zorgde voor de juiste sfeer.

Trots en verlies
Cees ging al jong met een bloemenkarretje achter z'n fiets op pad, breidde dit stap voor stap uit en is nu eigenaar van Royal Lemkes te Bleiswijk. De laatste overname kostte hem evenwel een van zijn grootste klanten. Dus naast de trots van het verwerven van een koninklijk bedrijf in planten, was er ook een groot verlies. Dat is ook ondernemen…. Misschien wel het meest kenmerkende voor Cees is zijn grote nieuwsgierigheid. Op z'n 18e reisde hij in zijn eentje naar de VS en hij vertelde nooit eenzelfde route met de auto te nemen. Door de jaren heen is loslaten het geheim geworden van zijn levenskunst. Alles wat je vasthebt, moet je een keer verliezen. Van dichtbij zag hij dit recent bij het overlijden van een geliefd familielid. Dat maakte grote indruk op hem. In zijn zakelijk leven verschuift hij de bakens steeds meer naar het sociale ondernemerschap. Hij kocht het Valkenburgse gemeentehuis om er uit frustratie over de bestaande zorg, een zorghuis van te maken voor dementerenden. In Bleiswijk startte hij de 'Groene Wei' voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Beide sociale initiatieven blijken succesvol omdat Cees zakelijkheid en sociale doelen combineert.

Plichten
Cees groeide op in een gereformeerd Valkenburgs gezin met een sterk gevoel voor het voldoen van plichten als tweemaal per zondag naar de kerk; zo dacht hij de hemel te verdienen. Mede door zijn buitenlandse reizen kwam daar verandering in. Zoals die keer dat hij per trein door China reisde. Naast en tegenover hem zaten mensen met de handen in elkaar en hoofden gebogen. 'Hoewel ik geen woord Chinees spreek, was wel duidelijk dat zij baden'. Aan het eind werd een flesje water gepakt en werd gedoopt. 'Ik neem niet aan dat dit aan alle Nederlandse doopregels voldeed, maar daar gebeurde iets, een doop, zo maar uit het niets, wat mijn kijk op het geloof veranderde: het gaat om de echtheid -niet om de regels- van het geloof'. Zo vertelde Cees van der Meij ook over zijn eigen geloof: 'dat is vrij van angst geworden'. 'Mijn leven vergelijk ik met een omgekeerde trechter. Ik heb in het dunne buisje rondgedraaid, maar ben in een nieuwe, vrije ruimte gekomen. Daar draait het om echtheid en de gedachte dat het beste (Cees is geboren in 1962) nog moet komen'. Een bijzondere kijk op het ouder worden en een groeiende wijsheid werd opgedaan. Samen met zijn vrouw bleef Cees nog lang napraten met de overige deelnemers aan deze eerste Levenskunst.
De volgende Levenskunst is op 8 december. Dan zal de Voorhouter huisarts Gijsje Duijzer als gast aan tafel schuiven in de Paraplu. Als je er een volgende keer bij wilt zijn, noteer het dan vast in je agenda.

Uit de krant