Reny Wietsma en Marco van den Nouland (CDA) nemen de proef op de som. | Foto: pr.
Reny Wietsma en Marco van den Nouland (CDA) nemen de proef op de som. | Foto: pr. Foto: pr.

Binnen twee weken oplossing voor steile trap nabij station

Politiek Sassenheim

Sassenheim • Omstanders zagen op zaterdag 15 februari raadsleden zwoegen op de trappen die voor de voetganger én fietser zijn aangelegd vanaf de Warmonderweg naar het fietspad richting station Sassenheim. Zij beklommen de trap aan de ene kant en daalden af aan de andere kant En dat bleek met de fiets in de hand niet eenvoudig. De gemeente werkt inmiddels aan een oplossing.

Door Nico Kuyt

De trap aan beide zijden van de weg moet de voetganger en fietser naar en vanaf de Warmonderweg de route naar het station verkorten, maar de trap met fietsgoot is behoorlijk steil. Reny Wietsma (CDA) zwengelde de kwestie aan en uitte zorgen over mogelijke ongelukken. Om de hindernis zelf te beleven gingen de raadsleden afgelopen zaterdag het zelf uitproberen. "Het is niet te doen met een fiets", startte Wietsma de klaagzang, nadat de begane grond weer werd bereikt. "Iets voor de Amstel Gold Race", zei Don Verhoeff (GroenLinks) met enige ironie. "Hier had meer over nagedacht mogen worden. Is hier geen meting gedaan? Die trap is veel te stijl", constateerde Bart van der Ploeg (D66). "Hoe bedenk je dit? Lijkt wel een tekentafel-ontwerp zonder praktijktoets", verwonderde Monique de la Rie (VVD) zich eveneens. "Mooi voor de bootcamp", poogde Edith Alkemade (D66) tenslotte toch nog een praktisch toepassing te vinden.

Oplossing

"De gemeente snapt dat er klachten zijn over de steilheid van de trappen", zo geeft een woordvoerder van de gemeente desgevraagd aan. Op dit moment heeft B&W twee marktpartijen de opdracht gegeven om te onderzoeken of er (technische) aanpassingen aan de trappen/fietsgoten gedaan kunnen worden (zowel naar boven als naar beneden) om het gebruik van de steile trappen voor de fietsgebruikers te vergemakkelijken. Binnen twee weken geven zij hun reactie." De trappen voldoen overigens aan de voorschriften van het Bouwbesluit, de Bouwverordening en de redelijke eisen van Welstand. Op basis hiervan is ook de omgevingsvergunning verleend en zijn de trappen gerealiseerd. "De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer- en onderhoud van de trappen. Bij eventuele ongelukken met deze trappen dient men de gemeente Teylingen aansprakelijk te stellen", aldus de woordvoerder.

Uit de krant