De 640 zonnepanelen op het dak van het Rijnlands Lyceum zorgen voor 70 procent procent van de gewenste elektriciteit. | Foto: pr.
De 640 zonnepanelen op het dak van het Rijnlands Lyceum zorgen voor 70 procent procent van de gewenste elektriciteit. | Foto: pr. Foto: pr.

Aantal zonnepanelen in Teylingen ligt boven landelijke gemiddelde

Politiek Teylingen

Teylingen • Het aantal zonnepanelen in de gemeente Teylingen is de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2018 lagen op 11 procent van de woningen in de gemeente zonnepanelen, ruim boven het landelijk gemiddelde.

Door Nico Kuyt

Vorige week werd de gemeenteraad in een beeldvormende sessie bijgepraat over de actieresultaten rond duurzaamheid. En daaruit bleek dat Teylingen een grote groei doormaakt van zonnepanelen en hoger scoort dan het landelijk gemiddelde. In april 2018 is door middel van satellietbeelden een onderzoek uitgevoerd naar het aantal. En dat kwam op ruim boven de 42.000, dat is inclusief de bedrijfsdaken. Nu zijn er doelen gesteld voor 2025. Zon op dak zou dan moeten gegroeid zijn naar even boven de 50.000, naast zonneparken op land van 70.000 en wind op land van drie windmolens. Er moet nog een telling worden uitgevoerd, maar de gedachte is nu al die 50.000 gehaald te hebben.

Energie besparen

Naast het opwekken van duurzame energie zijn er doelen om energie te besparen. Hoe meer bespaart wordt, des te minder hoeft er worden opgewekt. Gestreefd wordt naar een besparing in 2025 van ongeveer 7 procent van het huidige gebruik. De Teylingse doelstellingen zijn nog wel afhankelijk van de definitieve uitwerking van de Regionale en Lokale energiestrategie voor Teylingen en de besluitvorming daarover. 

Uit de krant