Het echtpaar van Beelen wil kwetsbare moeders en kinderen tijdelijk opvangen.
Het echtpaar van Beelen wil kwetsbare moeders en kinderen tijdelijk opvangen. Foto: archief

Commissie praat verder over bouw van gezinshuis Alas

Politiek Voorhout

Voorhout • De raadscommissie Ruimte gaat op 12 mei spreken over het afgeven van een 'verklaring van geen bedenkingen' voor de komst van het gezinshuis Alas met vier studio's aan de Componistenlaan naast nummer 242. Gaat de gemeenteraad akkoord, dan kan een omgevingsvergunning worden verleend.

Door Nico Kuyt

Het plan is voor een gezinshuis met vier studio's voor een opvang van moeders met kind, die tijdelijk niet of minder goed in staat zijn zelfstandig voor hun kind te zorgen. De vier studio’s zijn volgens bestemmingsplan niet toegestaan. De wet geeft B&W evenwel de mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan en een omgevingsvergunning te verlenen. Het moet hierbij gaan om een bouwplan dat niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening en waarvoor de gemeenteraad een ‘verklaring van geen bedenkingen’ heeft afgegeven. B&W legt nu het verlenen van zo'n verklaren de raad voor.

Bezwaren

Er zijn vijf zienswijzen ingediend door bewoners van het Strausspark, dat achter het beoogde bouwplan ligt. Zij vrezen een vermindering van privacy en zonlicht, overlast vanwege het aantal mensen op het perceel, een te massale bebouwing, er verdwijnt te veel groen, er is al een GGZ-instelling in de buurt, toevoeging van een ander sociaal project in de buurt vinden zij daarom niet wenselijk en tenslotte vinden zij niet tijdig bij de plannen te zijn betrokken.


Bezwaren niet weggenomen

Deze bezwaren vormen volgens B&W geen aanleiding om tot een ander standpunt te komen. Volgens B&W is het project in overeenstemming met een goede ruimtelijke ordening en is voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd tussen de initiatiefnemer, omwonenden en de gemeente. Die hebben niet geleid tot het wegnemen van de bezwaren.

Studie naar bezonning

Er is een bezonningsstudie uitgevoerd. Daarbij kwam naar voren dat het bouwplan op bepaalde momenten in het jaar iets meer schaduw in de tuin van de dichtstbijzijnde woning geeft. B&W vindt dit echter minimale verschillen en het gaat niet om een onevenredige afname van het aantal zonuren. De bezonningsstudie heeft het bezwaar omtrent vermindering van zonlicht eveneens niet doen wegnemen.

Uit de krant