Logo deteylinger.nl
Foto: Columnist Remi van Zelst tijdens de boekpresentatie.

Humor in coronatijd: Don Quirona’s Antidotum

De moderne wereld zit voor het eerst sinds mensenheugenis in hetzelfde schuitje. En kijk wat er gebeurt: aan de uitbraak van het coronavirus blijkt ook een bright side. Naast het opgeloste fileprobleem, helder water en schonere lucht, wordt diezelfde lucht ook geklaard met een flinke dosis humor. Zeg maar gerust een tsunami aan grappen en creativiteit*. 

De Universiteit van Amsterdam doet er zelfs onderzoek naar; over de invulling van de quarantaineverveling, de hamsterwoede en over wat zoal op social media wordt gedeeld.

Ironie

Columnist Remi van Zelst, (Katwijk, 1969), besloot in deze bizarre periode zijn haarscherpe pen in ironische inkt te dopen en schreef onder pseudoniem Don Quirona ‘Coronacolumns.nl’: een Antidotum (‘tegengif’). De bundel werd vorige week in Leiden, waar de auteur woont, officieel gepresenteerd.

Het 78 pagina’s tellende boekje biedt 25 hilarische columns waarin hij ten strijde trekt tegen het virus. Zijn stijl is eigenzinnig, controversieel, soms snoeihard en soms tragisch. “Ik ben iemand die graag naar buiten gaat, op een terras zit of een feest bezoekt. Mijn vriendin en ik houden van dansen en reizen maken. Dus tijdens die quarantaine liep ik tegen de muren op en was schrijven voor mij al heel snel een goede remedie. Bovendien was en ben ik het met heel veel regels, die van overheidshalve zijn opgelegd, niet eens.”

Frustratie acceptatie

Van de 30 columns die Remi schreef, bleven er uiteindelijk 25 over. “Het bleek ook grappig om te zien hoe ik zelf door het proces ging van boosheid, frustratie en een soort van acceptatie. De columns vormen natuurlijk, mede doordat ze chronologisch zijn geschreven en gepubliceerd, een weergave van een unieke periode.”

Die prettige rollercoaster komt goed terug in zijn columns. Dus: fasten your seatbelts!

Don Quirona’s Antidotum is vanaf heden verkrijgbaar bij de lokale boekhandel De Kler, bol.com of direct via de website www.coronacolumns.nl.

*Dit is een zakelijk artikel.

Meer berichten