Afbeelding
Foto: Pixabay

Raad vraagt om tijdelijk niet verrekenen giften als in bijstand

Politiek Teylingen

Teylingen • Een meerderheid van de gemeenteraad heeft B&W verzocht bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) te bewerkstelligen dat bijstandsgerechtigden tijdelijk, gedurende zes maanden, giften kunnen ontvangen zonder daarbij gekort te worden op hun uitkering. De giften lopen dan, al dan niet in natura, tot een maximum van in totaal 2000 euro per persoon.

Door Nico Kuyt

De aanleiding van het verzoek is een vrouw uit de gemeente Wijdemeren die 7000 euro aan uitkering moet terugbetalen vanwege boodschappen die ze ontving van haar moeder. Het zorgde voor een motie in Teylingen die werd ingediend door het CDA, de PvdA, ChristenUnie en Groen en Leefbaar Teylingen. De strekking is de ISD te verzoeken gebruik te maken van de hardheidsclausule voor deze groep ontvangers van bijstand, zodat zij niet gekort worden. Inwoners van Teylingen moeten door de coronacrisis door overmacht onverwacht een beroep doen op de bijstand en de crisis kan zorgen tot grote financiële problemen en schulden, zo stelde de fractie van CDA. De hardheidsclausule biedt de mogelijkheid bijstandsgerechtigden een steuntje in de rug te geven, door bij wijze van uitzondering, giften tijdelijk niet te korten op de bijstandsuitkering, zodat de barmhartigheid van mensen die een gift willen geven in deze bijzondere omstandigheden wordt beloond en niet bestraft, aldus de indieners.

Maatwerk

Maar wethouder Arno van Kempen zag nog wel wat voors en tegens in de motie. Hij vroeg zich af of dit wel de doelgroep is die lijdt onder de gevolgen van corona. Daarnaast zou het toepassen van de hardheidsclausule alleen in uitzonderlijke gevallen van toepassing moeten zijn. De ISD past ook maatwerk toe en dat heeft in de praktijk tot geen enkele problemen geleid. Incidentele giften worden door de ISD niet verrekend, pas als het structureel gaat worden, dan wel. De fractie van VVD en Trilokaal konden de wethouder volgen. Voor de VVD was er geen probleem en de hardheidsclausule is er alleen als ultiem redmiddel voor enkele gevallen. Trilokaal wees er op dat de ISD het zelf niet nodig acht de clausule toe te passen, er is maatwerk.

Barmhartigheid

De overige fracties stonden er wat anders in. Het is een middel om het leed wat te verzachten en is rechtmatig uit te voeren, stelde de ChristenUnie. Mensen zitten buiten hun schuld in de bijstand, nu vaak ondernemers, en die groep is aan het groeien, stipte de PvdA aan. Het gaat om barmhartigheid. De bijstand is allesbehalve barmhartig. Het is een bikkelhard systeem met straffen en boetes, voegde GroenLinks toe. Met 14 voor en 11 stemmen tegen werd de motie aangenomen.

Uit de krant