Afbeelding
Foto: pr

Ondernemers zoeken ruimte in bereikbaarheid Bollenstreek

Zakelijk Regio

Regio • ‘Het was even iets rustiger op de wegen in en rond de Bollenstreek. Maar nu de dagelijkse gang van zaken – zoals we die gewend waren – weer heel langzaam op gang komt en het voorjaar met haar zon de bollenvelden langzaam in bloei laat komen, komt de drukte op de provinciale- en rijkswegen ook weer op gang.’ Een goede ontsluiting van en naar de streek heeft een hoge prioriteit, vindt Bedrijfsleven Bollenstreek.

In een enquête vroeg Bedrijfsleven Bollenstreek, de koepelvereniging van ondernemersverengingen in de Bollenstreek en met een lijn naar provincie Zuid-Holland, aan haar 1200 leden naar een reactie op de mogelijkheden die er zijn om de ontsluiting van de Bollenstreek te verbeteren. Uit die enquête is een plan gevormd waarmee Bedrijfsleven Bollenstreek in gesprek gaat en reeds is gegaan met gemeenten, provincie en Holland Rijnland.


Plannen voor noord

Ondernemers laten weten vast te lopen met hun transport, hun bereikbaarheid voor klanten en leveranciers. Tevens is de bereikbaarheid voor personeel een issue. Tijd om via een plankaart twee plangebieden verder uit te werken. Details moeten nog worden uitgewerkt, maar een verschil met eerdere plannen is dat niet alles zichtbaar hoeft te zijn in de omgeving.


In het noorden wordt gekeken naar een aansluiting van de snelste uitweg vanaf Noordwijk, de N206 naar het knooppunt N207 / A4 en A44 in de Haarlemmermeer. Het plangebied start bij de versmalling van de N207 voor de Hillegommerdijk. Om bij de N206 te komen moeten de Ringvaart, N208, spoorlijn en Haarlemmertrekvaart worden gepasseerd. Een aardige klus, zeker tijdens de spits.


Plannen voor zuid

Het zuidelijke plangebied is gebaseerd op de te drukke wegen aan deze zijde van de streek. De oplossing is deze verkeersstroom te begeleiden door gedeeltelijke aanpassing van bestaand wegdek en op een aantal plaatsen een nieuwe aansluiting. Hier wordt sterk rekening gehouden met de toekomstplannen voor bedrijventerreinen en woningbouw in dit gebied.

Tunnel bij Keukenhof

De Rijnlandroute is een mooi voorbeeld van hoe het kan zonder grote stukken landschap aan te tasten. Die werkwijze zorgt bovendien voor weinig overlast op de te passeren knelpunten. Als ter hoogte van Keukenhof een afslag ondergronds of in een tunnelbak gemaakt wordt voor bezoek aan onze nationale trots en deze tevens wordt gebruikt om via de ringweg Lisse te ontsluiten zal er weinig overlast zijn tijdens de realisatie.

Openbaar vervoer

Voor HOV (hoogwaardig openbaar vervoer) en (snel)fietsroutes is in de plangebieden volop ruimte en is dit een belangrijk onderdeel van ontwikkeling. Ook kan daarvoor gebruik worden gemaakt van bestaande en dan minder drukke routes.

Rol Bedrijfsleven Bollenstreek

Bedrijfsleven Bollenstreek is geen uitvoerende instantie, maar behartigt de belangen van ondernemers en inwoners in de regio. Speerpunten hierbij zijn een leefbare en werkzame streek met een goede verdeling van werk, wonen en mobiliteit.
Voor meer informatie zie ook de website bedrijfslevenbollenstreek.nl/denkrichting-mobiliteit-bollenstreek.
Suggesties zijn welkom via info@bedrijfslevenbollenstreek.nl.

Uit de krant