| Foto: pr./pixabay
| Foto: pr./pixabay Foto: pixabay

Eerste stap naar gasloos Teylingen

Politiek Teylingen

Teylingen • In 2050 gaat de gaskraan dicht en als tussenstap is de doelstelling dat in 2030 in Nederland een paar miljoen huizen al van het gas af zijn. Om daartoe te komen moet iedere gemeente eind 2021 een visie hebben met een wijk-voor-wijk stappenplan. Vorige week lag een aantal uitgangspunten de gemeenteraad als besluit voor als een eerste stap om te komen tot een lokale energiestrategie en -transitie. Unaniem kon de raad zich er in vinden, maar wijzigde wel het B&W-voorstel op een aantal punten.

Door Nico Kuyt

De uitgangspunten moeten leiden tot concrete WAT-WANNEER- en WAAR-kaarten afgestemd binnen de regio. Een van de uitgangspunten is bijvoorbeeld dat de transitie het Teylingse landschap en toerisme niet verstoort. Dus het buitengebied niet zomaar vol zetten met windturbines en zonneparken. Locaties binnen de gemeente worden aan de andere kant niet op voorhand uitgesloten. Particuliere en zakelijke initiatieven worden gestimuleerd, want naast grootschalige energieoplossingen zijn ook kleine nodig, zoals zon-op-dak. En de warmtetransitie moet realistisch en betaalbaar zijn voor iedereen.

Warmte Koude Opslag

De uitgangspunten geven een prioritering aan. Als eerste het zoveel mogelijk in regionaal verband toepassen van restwarmte van bedrijven. Zoals het Project Vondelingenwarmte die gebruik maakt van de restwarmte van de raffinaderij van Shell Pernis in Rotterdam. Dan volgt geothermie, dus warmte uit de bodem. Als derde het toepassen van aquathermie, warmte uit het water van de Kagerplassen, wellicht gecombineerd met Warmte Koude Opslag (WKO). Een pilot in aquathermie vindt in de buurgemeente Katwijk plaats met de Oude Rijn om zo een wijk warm te houden. Bij een WKO worden in de winter de gebouwen verwarmd vanuit opgeslagen energie in een warme bron in het grondwater. In de zomer wordt vanuit een koude bron het teruggepompte afgekoelde water weer gebruikt voor de koeling. Het inzetten van biomassa tenslotte, dat moet zo min mogelijk gebeuren.

Maatschappelijk draagvlak

Een aantal wijzigingen werd door de gemeenteraad doorgevoerd. Deze werden door de fracties in wisselende samenstelling ingediend en aangenomen. Het ging daarbij bijvoorbeeld om het inzetten op een zo breed mogelijk door de inwoners gedragen aanpak. Een tweede om in het stap-voor-stap proces iedere keer de beste keuze maken, want er duiken steeds betere technologieën op. Een derde riep op om het landschap niet onevenredig veel te verstoren en de initiatieven goed landschappelijk in te passen. Een ander vroeg om de energie bij voorkeur langs en/of geïntegreerd in infrastructuur op te wekken, denk bijvoorbeeld aan geluidsschermen met zonnepanelen.

Uit de krant