Afbeelding
Foto: Marieke Voorn

Akkoord voor voorbereidingskrediet uitvoering Centrumvisie

Politiek Teylingen

Teylingen • B&W kan verder aan de slag met de Centrumvisie. Door een aantal projecten moeten de centra aantrekkelijker worden gemaakt. De gemeenteraad besloot bij meerderheid B&W een voorbereidingskrediet te gunnen. Tevens is een forse som gereserveerd om de projecten te bekostigen.

Door Nico Kuyt

Het gaat om veel geld. Het voorbereidingskrediet voor de uitvoering van het uitvoeringsprogramma Centrumvisie komt uit op 1.7 miljoen euro. Verder nog voor een periode van vier jaar een jaarlijks budget van een ton voor een programmamanager, en voor twee jaar een jaarlijks budget van 90.000 voor een BOA. Tenslotte een reservering van 11,5 miljoen euro voor de uitvoering. Het laatste hangt natuurlijk af van de projecten die ook worden uitgevoerd.

Blanco cheque

Het gaf aanleiding voor de fracties in de gemeenteraad om er kritisch naar te kijken. Er werd een drietal voorstellen tot wijziging ingediend. Alle drie door het CDA, de PvdA, Groen en Leefbaar Teylingen en de fractie Piket. In hun ogen was er eerst een nadere uitwerking nodig van de uitvoering om dat vele geld daarvoor vrij te maken. “Een blanco cheque”, stelde Reny Wietsma (CDA). Er is geen goede specificatie waaraan het geld uitgegeven wordt en geen goede planning. Dit ondermijnt de controlerende taak van de raad. “Aannames zijn de moeder van alle puinhopen. Je krijgt straks een discussie wat er wel of niet in zit”, voegde Paul Witteman (PvdA) toe. Hetzelfde gold volgens de indieners voor de kosten voor een ‘coördinator leegstand’ van 120.000 euro. Schrappen, zo stelden zij voor. Het besluit om actief leegstand te bestrijden moet plaatsvinden op basis van een goede startnotitie. Ook de kosten voor een extra BOA van 180.000 euro voor handhaving van de blauwe zone moest eruit. Hiervoor is een aparte besluitvorming binnen de gemeenteraad nodig.

Aan de slag

Wethouder Marlies Volten onderstreepte dat voor de verschillende plannen er nog een voorstel met financiering voorgelegd wordt aan de raad. Voor de coördinator is de expertise niet in huis. Burgemeester Carla Breuer stipte aan dat bij de gehouden inspraak het onwenselijke gedrag in de blauwe zone vaak aan bod is gekomen. De BOA is ook nodig als er projecten in het centrum worden uitgevoerd. Het antwoord van B&W was voor meerdere fracties voldoende om het voorliggende voorstel onversneden te steunen. “Nu al een uitwerking en onderbouwing van de plannen, die voor een deel nog moeten worden gemaakt, dan krijg je een oeverloze discussie. Het is nu de zaak om het stukje bij beetje in uitvoering te brengen”, vond Frans van Swieten (Trilokaal). Zij spraken het vertrouwen uit in B&W en dat deze nu aan de slag gaat. Zij zien de voorstellen tegemoet.

Bij stemming kregen de indieners van de voorstellen tot wijziging alleen steun van GroenLinks. Voor deze van de BOA en de coördinator koos één CDA-lid er voor om tegen te stemmen. Het uiteindelijke voorstel werd bij meerderheid aangenomen. CDA, Groen en Leefbaar Teylingen, GroenLinks en de PvdA stemden tegen.

Uit de krant