Afbeelding
Foto: pr. / pixabay.com

RIVM wil geen landelijke meetlocatie luchtkwaliteit in Teylingen

Politiek Teylingen

Teylingen • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), beheerder van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit, plaatst geen meetpunt in Teylingen. Maar de mogelijkheid bestaat voor inwoners om zelf te gaan meten. Verder is het onderzoek naar ultrafijn stof van vliegverkeer inmiddels in afronding. Naar verwachting zal de uitkomst in de eerste helft van 2022 verschijnen. Dit geeft B&W aan naar aanleiding van vragen van de fracties PvdA en CDA.

Door Nico Kuyt

Het meetnet is opgezet vanwege de Europese regelgeving. Het RIVM geeft aan dat het voldoet aan het minimaal vereiste meetpunten. Er worden daarom geen nieuwe meetpunten ingericht. Het dichtstbijzijnde meetpunt is bij De Zilk. Maar er is nog het ‘SamenMeten’, een initiatief van het RIVM en de provincie Zuid-Holland met als doel kennisuitwisseling van ‘burgerwetenschap’ en luchtkwaliteit. Op het platform wordt kennis gedeeld en er is een dataportaal met een kaart van alle sensordata van de leefomgeving door bewoners.

 Het blijkt dat in de regio diverse bewoners zelf de luchtkwaliteit al meten. Sensoren zijn op de markt verkrijgbaar met de kosten van circa 50 euro. “De betrouwbaarheid is wel minder dan de meetpunten van het RIVM, maar de sensoren worden steeds beter. Door met meerdere sensoren in een bepaalde regio te meten kan een redelijk betrouwbaar beeld van de situatie ontstaan”, concludeert B&W. 

Open milieudata

Een andere optie is gebruik maken van Sensor.Community, een platform voor open milieudata. Zij bieden complete sensorkits aan met instructies, met kosten die variëren tussen de 50 en 90 euro. Sensoren aangesloten op Sensor.Community worden automatisch weergegeven op het Samenmeten dataportaal. 

“Een optie kan zijn een informatieavond te organiseren voor de inwoners om middels sensoren te onderzoeken hoe de luchtkwaliteit ervoor staat in de verschillende wijken en straten. Iets dat niet mogelijk is met het landelijk meetnet”, stelt B&W in een memo aan de gemeenteraad voor.

Uit de krant