Afbeelding

Teylingen biedt Oekraïense vluchtelingen nu ook voor langere tijd onderdak

Politiek Teylingen

Teylingen • De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen gaan Oekraïense vluchtelingen voor langere tijd opvangen op diverse plekken in de gemeenten. De vluchtelingen die nu tijdelijk wonen in de noodopvang aan de Noorderlaan in Hillegom verhuizen naar deze locaties, onder andere anti-kraak in onder andere het Kompas in Warmond, en op het BNS-terrein in Voorhout.

Per Veiligheidsregio is gevraagd om (voorlopig) 2.000 vluchtelingen op te vangen. Dit betekent dat iedere gemeente per 400 inwoners 1 vluchteling opvangt. Voor Hillegom betekent dit 55, voor Lisse 56 en voor Teylingen 93 vluchtelingen. De drie gemeenten hebben de handen ineen geslagen en zorgen samen voor de opvang voor 204 mensen. Dat is ook het aantal mensen waarvoor de gemeenten van het Rijk geld ontvangen. 

Snel mensen opvangen
Vanaf 12 maart hebben de gemeenten al de eerste vluchtelingen verwelkomd bij een bedrijf aan de Noorderlaan in Hillegom. De burgemeesters zijn dankbaar voor deze locatie, omdat het geholpen heeft snel mensen te kunnen opvangen. Wel kunnen de vluchtelingen hier maar een paar weken blijven. Daarom kijken de gemeenten nu verder naar andere plekken.

In Warmond kan een groot deel van vluchtelingen opgevangen worden in het voormalige Kompas. Hier is vanaf mei tot het einde van het jaar plek voor 50 tot 88 mensen. Daarna wordt het pand gesloopt om er 51 koopwoningen te kunnen bouwen. Bij het Gastenhuis is het appartement van de beheerder beschikbaar, waar plek is voor 5 tot 7 mensen. In Sassenheim gaat het om een anti-kraakwoning aan de Parklaan voor 5 tot 7 mensen. Op het BNS-terrein in Voorhout is een woning voor 4 personen beschikbaar, voor vluchtelingen met een zorgbehoefte. 

In Lisse worden 50 tot 55 mensen opgevangen in Hotel Lowietje aan de Heereweg 10. In Hillegom zijn nog locaties in onderzoek, en wordt gekeken naar de opvang bij gastgezinnen. 

Het kabinet benadrukt dat de opvang van Oekraïense vluchtelingen het probleem van de al bestaande woningnood niet groter mag maken. Ook mag er geen concurrentie zijn met de opvang van asielzoekers. In de praktijk betekent dit dat de drie gemeenten vooral kijken naar leegstaande panden die binnen korte tijd beschikbaar zijn als tijdelijke woningen. Uiteraard speelt de veiligheid van de gebouwen daarbij een grote rol.

Warm welkom
De burgemeesters van de drie gemeenten zijn eensgezind: “We zien heel veel mooie acties in onze gemeenten om vluchtelingen een warm welkom te bieden. Veel mensen stellen hun hart en hun huis open om hen te helpen. Ook krijgen wij diverse aanmeldingen van mensen die gastgezin willen zijn. Het is hartverwarmend om te zien wat waar wij als samenleving voor staan. Uiteraard willen we ook aan de opdracht voldoen om in onze gemeenten de mensen uit Oekraïne voor langere tijd op te vangen. Heel prettig dat bedrijven, kerken, zorgorganisaties, stichtingen, particulieren en vele anderen hierin met ons meedenken. We hebben mooie locaties aangeboden gekregen. Een flink aantal van deze gebouwen hebben we bekeken of ze geschikt zijn en of we deze met het beschikbare geld kunnen betalen. Daar gaan we de komende tijd nog mee verder, zodat we later nog meer mensen kunnen opvangen als dat nodig is. En tegelijkertijd maken we nu alvast een aantal plekken klaar om mensen voor langere tijd op te vangen.

· 

Meer informatie

De desbetreffende gemeente heeft direct-omwonenden, bewonersverenigingen, bedrijven, organisaties en andere belanghebbenden uit de buurt per brief op de hoogte gebracht. De gemeenten nodigen hen uit om waar het kan mee te helpen. Bijvoorbeeld door hulp aan te bieden, spullen in te zamelen of kennis te delen. Op de websites van de gemeenten staan veelgestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De website www.refugeehelp.com is een handig online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. 

Uit de krant